Política 13/03/2021

Iñigo Iruin, l’històric munyidor d’acords de l’esquerra abertzale, al servei de Meritxell Serret

És l'advocat de l'exconsellera

2 min
L’històric munyidor d’acords de l’esquerra abertzale,  al servei de Meritxell Serret

Iñigo Iruin (Donosti, 1953) ha estat un dels grans protagonistes de l’esquerra abertzale i, per tant, de la política basca a partir de finals dels anys 80. Però no des de la política tàctica, sinó des de l’estratègica. En termes marxistes. No des de l’ús de les tribunes legislatives, encara que va ser parlamentari basc (1984-2001) i senador (1989-1993), sinó des de la reraguarda i, sobretot, des dels jutjats: Audiència Nacional, Tribunal Suprem, Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg... Iruin és més que un excel·lent advocat penalista i constitucionalista, reconegut pels seus propis adversaris, és un constructor de ponts i un munyidor d’acords. Polítics i jurídics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat a totes les grans decisions i canvis estratègics de l’esquerra abertzale i en el seu encaix legal (Herri Batasuna, Euskal Herritarrok, Batasuna, Sortu); ha estat peça clau en totes les negociacions amb l’Estat, des d’Argel a finals dels 80 fins a l’actualitat. També va ser un dels que va teixir el Pacte de Lizarra-Garazi (Estella) amb el PNB. Tots els dirigents de l’independentisme d’esquerres han confiat en ell: Jon Idigoras, Antton Etxebeste, Arnaldo Otegi... Sempre ha estat allà. Fent front a una realitat que el va portar a ser la diana dels jutges, els fiscals, els mitjans de comunicació... També estava present quan el 1989 van assassinar Josu Muguruza i van ferir de gravetat Iñaki Esnaola a l’Hotel Alcalá de Madrid. En la seva llarga trajectòria com a advocat ha portat casos com els tancaments dels diaris Egin i Egunkaria ; el dels assassinats de Lasa i Zabala, amb la condemna del general de la Guàrdia Civil Rodríguez Galindo, o les tortures infringides a Mikel Zabaltza. Ha denunciat Espanya a Estrasburg diverses vegades per vulnerar els drets humans, i ha guanyat, entre d’altres pel cas Bateragune. Amb la nova realitat basca ha estat peça clau (com sempre) en els acords amb la Fiscalia per evitar la presó dels dirigents abertzales; cas Batasuna, Herrikos...

Iruin, ara advocat de Meritxell Serret i artífex del seu retorn de l’exili, fuig dels focus. Només va fer una excepció quan l’actor Unax Ugalde li va demanar que li ensenyés a ser ell a la pel·lícula Lasa i Zabala de Pablo Malo. Van arribar a un acord.

stats