PRESOS D'ETA
Política 14/08/2012

El defensor del poble basc demana l'excarceració d'Uribetxeberria

Íñigo Lamarca opina que la llei ho preveu i apunta que s'ha de tenir "molt en compte" el context actual, especialment ara que hi ha "absència d'activitat terrorista"

Efe
2 min

VitòriaL'Ararteko −el Defensor del Poble a Euskadi−, Íñigo Lamarca, ha sol·licitat aquest dimarts a Institucions Penitenciàries i al Jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional que "agilitzin al màxim els tràmits" per a la posada en llibertat condicional del pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, al qual demana que reconsideri la vaga de fam a què s'està sotmetent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lamarca ha fet pública avui una declaració institucional sobre la situació dels presos d'ETA, especialment dels que pateixen malalties greus i incurables. Aquesta declaració es produeix després que el Defensor del Poble al País Basc es reunís divendres passat amb familiars d'Uribetxeberria i representants de l'associació de suport als presos d'ETA Etxerat.

Sosté l'Ararteko que "tot sembla indicar" que en el cas d'Uribetxeberria "concorren les circumstàncies que haurien de conduir a la concessió de la llibertat condicional" establertes per les lleis vigents, que diuen que s'hi ha de procedir "si el perill per a la vida de l'intern, a causa de la seva malaltia o la seva avançada edat, fos patent". A més de demanar la llibertat condicional d'Uribetxeberria, l'Ararteko vol que s'estudiï la situació dels "altres interns d'ETA que pateixen malalties molt greus, en nom de l'estricte compliment de les previsions legals".

Després de recordar que "el dret a la salut és un dels drets més bàsics de l'ésser humà", Lamarca també reclama a Uribetxeberria que reconsideri la decisió de fer una vaga de fam per demanar la seva excarceració, una decisió que respecta, però que pot " infligir danys irreparables en la seva salut". Creu que si reconsidera la seva decisió contribuiria que les circumstàncies en què l'administració penitenciària i la justícia de l'excarceració han de decidir fossin "les més adequades".

Recorda en la declaració d'avui que encara que els crims i els delictes comesos pels membres d'ETA "siguin particularment execrables i cruels en alguns casos", l'estat de dret ha de "fer valer la seva immensa superioritat moral aplicant la legislació penal-penitenciària amb criteris assimilables als de la resta dels penats". Demana també que això es faci des de "principis bàsics del Dret com el d'humanitat de les penes o el que dicta que el sentit de les penes ha de ser la seva utilitat social de cara a la prevenció dels delictes i a la reinserció".

Remarca que el context actual s'ha de tenir "molt en compte", especialment ara que hi ha una "absència d'activitat terrorista".

El 26 de gener d'aquest any, Lamarca ja va demanar l'acostament dels presos d'ETA a presons pròximes al País Basc així com el seu accés, de forma individualitzada, als beneficis penitenciaris inclosos en el règim general, demandes que són compatibles amb els drets de les víctimes, va puntualitzar.

stats