Política 23/12/2019

O abans de Cap d'Any o la vigília de Reis: camí d'una investidura nadalenca

El PSOE treballa perquè la sessió se celebri durant les festes de Nadal

Laia Forès
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.

MadridL'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez no està tancat però està molt a prop. Els socialistes tenen molta pressa per tancar un pacte que faci possible l'abstenció d'ERC i celebrar la investidura abans que acabin les vacances de Nadal. Temen que allargar les negociacions serveixi per refredar les converses i que puguin sorgir imprevistos que facin impossible l'acord. Unes terceres eleccions no són una opció per al PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan es podria celebrar la investidura? Es necessiten tres dies: un per al debat; un altre –l'endemà– per a la primera votació, en què Sánchez no sortiria encara investit, i un tercer dia per a la segona i definitiva votació, que ha de ser com a màxim 48 hores després de la primera. Amb tants dies festius pel mig, el calendari és complicat i obliga a convocar sessions en cap de setmana, un fet molt poc habitual.

Segons diverses fonts, hi ha dos possibles escenaris. El primer seria celebrar el debat i la primera votació divendres 27 i dissabte 28 de desembre, per fer la segona votació dilluns 30. Per fer-ho, caldria que aquest dimarts quedés tot tancat i es convoquessin els plens. És un calendari molt ajustat. De fet, ERC insisteix que la investidura no serà abans del gener. Queden serrells per tancar en la negociació amb el PSOE i aquest dilluns l'Advocacia de l'Estat encara no ha fet públiques les seves al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, un dels aspectes que ERC tindrà en compte a l'hora de facilitar la investidura de Sánchez.

Així doncs, l'escenari més probable és que el debat i les dues votacions se celebrin el dijous 2, el divendres 3 i el diumenge 5 de gener, unes dates poc ortodoxes per a una investidura. Els socialistes prefereixen que la segona votació, la que convertiria Pedro Sánchez en president del govern espanyol de ple dret, es faci el diumenge de la vigília de Reis abans que esperar a la setmana següent.

No es convocarà la investidura sense acord amb ERC

A hores d'ara, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no ha convocat els plens. Està esperant que el PSOE tanqui l'acord amb ERC. Els socialistes ja van avisar que no hi hauria sessió d'investidura si Sánchez no tenia garantits els suports necessaris. Després de la seva estratègia fallida al juliol de convocar el ple d'investidura per pressionar Unides Podem, ara el candidat del PSOE no se la vol tornar a jugar. Els socialistes tenen tancat un acord de govern amb el partit liderat per Pablo Iglesias i també tenen lligat el vot a favor de la majoria de partits minoritaris. Només els queda el compromís d'ERC d'abstenir-se.

Amb tot, el Congrés s'està preparant per a una investidura imminent. Són dates complicades, amb dies inhàbils i funcionaris de vacances. En la seva reunió d'aquest dilluns, la mesa de la cambra baixa ha habilitat del 28 al 30 de desembre –dies habitualment inhàbils– per si l'acord es produeix aquest dimarts i es convoca la investidura per a aquesta mateixa setmana. Si ERC i el PSOE tanquen finalment un acord a finals de setmana i es fa la investidura la primera setmana de gener, Batet podria convocar les sessions sense necessitat de cap acord de la mesa perquè ja són dies formalment hàbils, per bé que la majoria dels treballadors i personal de seguretat del Congrés estan de vacances.

stats