Política 13/04/2016

Investiguen Ausbanc i Manos Limpias per presumpta extorsió a entitats bancàries

El sindicat titlla de "falses" les acusacions

Europa Press
2 min
El president de Manos Limpias, Miguel Bernad, defensa que cal il·legalitzar l’ANC i Òmnium, on diu que té infiltrats que l’informen de primera mà.

MadridLa policia nacional en col·laboració amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional fa mesos que investiga una sèrie de denúncies presentades contra Ausbanc per extorsió a diverses entitats bancàries, segons informen a Europa Press fonts de la investigació. També s'indaga sobre la participació del sindicat d'ultradreta Manos Limpias en aquest presumpte cas d'extorsió al voltant del qual els investigadors calculen que es van assolir sumes milionàries de diners. El sindicat ja ha titllat de "falses" les acusacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes mateixes fonts indiquen que les indagacions ja estan molt avançades per part de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia Nacional i han estat coordinades pel jutge central d'instrucció número u de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

Els investigadors apunten a una activitat sostinguda en el temps des de fa anys i que consisteix bàsicament a exigir pagaments a les entitats bancàries extorsionades a canvi de no difondre informacions negatives sobre elles o fins i tot impulsar causes judicials contra elles en els tribunals. Les fonts consultades indiquen que el president d'Ausbanc, Luis Pineda, i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, mantenen una amistat des de fa anys.

En concret, la Policia Nacional investiga les seves activitats des de fa un any, després de rebre la denúncia per part d'extreballadors d'entitats bancàries que van patir el suposat assetjament.

El 'modus operandi'

En ocasions, la trama portava alguna entitat bancària fins als tribunals i, un cop iniciada la instrucció, es retiraven de la causa al·legant que es donaven per satisfets amb les explicacions ofertes per les seves víctimes. "Retiraven sobtadament l'acusació perquè ja havien cobrat l'extorsió", expliquen els responsables de la investigació.

Els presumptes xantatges s'estan produint des de fa anys, sempre segons aquestes fonts, i van començar exigint a les entitats bancàries que se subscrivissin a la revista 'Ausbanc'. La revista 'Ausbanc' té una periodicitat mensual i va començar a publicar-se el 1990. Se centra en informacions del món de l'economia i l'empresa.

El següent pas va ser exigir sumes de diners a canvi de no difondre informació negativa. El tercer pas eren els tribunals i l'amenaça d'airejar les causes en els mitjans de comunicació.

Pagament de tres milions d'euros

En el marc de les indagacions policials s'inclouen casos concrets, alguns dels quals han tingut una gran repercussió mediàtica en els últims anys. Les fonts detallen com en una ocasió la trama va arribar a exigir el pagament de tres milions d'euros a canvi de retirar una acusació en els tribunals.

stats