El post 23-J

Iván Espinosa de los Monteros abandona la cúpula de Vox

El polític d'extrema dreta renuncia a l'acta de diputat per discrepàncies amb Santiago Abascal

4 min
El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros

MadridVox veu marxar un dels seus fundadors. El fins ara portaveu de la formació d'extrema dreta al Congrés de Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, renuncia a l'acta de diputat a la cambra baixa espanyola i abandona la cúpula del partit. "Els anuncio que en el dia d'avui renunciaré a l'acta de diputat per motius personals i familiars", ha confirmat Espinosa de los Monteros des de la sala de premsa del Congrés de Diputats, on ha comparegut aquest dimarts al migdia per explicar el seu pas al costat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acompanyat d'alguns membres de la formació –Santiago Abascal no hi era–, Espinosa de los Monteros ha dit que ha estat un "privilegi" poder formar part de la cambra baixa espanyola durant més de quatre anys i "haver contribuït a la política espanyola". El polític d'extrema dreta no ha volgut fer sang dels motius que l'han portat a deixar la cúpula de Vox i s'ha limitat a dir que és un tema estrictament personal. "Els meus pares ja no són tan joves, els meus fills no són prou grans, i tot i que actualment tots estan bé he passat diverses nits a l'hospital meditant sobre la decisió", ha expressat.

Tanmateix, la seva sortida es produeix poques setmanes després de la patacada del partit a les eleccions generals del 23-J, quan va passar de 52 a 33 escons. A més, segons publica El Mundo, Espinosa de los Monteros plega pel seu distanciament amb la direcció actual, és a dir, amb Santiago Abascal. Sí que continuarà, però, com a afiliat de base i "a disposició" del partit, ha assegurat.

"Vox està plenament consolidat com a tercer partit [a Espanya]. Espero que els seus mitjans ens comencin a tractar de manera més natural", ha demanat el polític als periodistes presents a la roda de premsa. Vox ha estat al punt de mira pels seus vetos als mitjans de comunicació. Sense anar més lluny, ni l'ARA, ni la SER, ni El País ni tampoc TV3 van poder entrar a la seu del partit el 23-J. Fonts de la formació apunten al nom del diputat José María Figaredo com a possible substitut d'Espinosa de los Monteros com a portaveu al Congrés, tot i que sostenen que "res està decidit", informa Anna Mascaró.

A banda dels votants i els afiliats de la formació d'extrema dreta, Espinosa de los Monteros també ha tingut paraules d'agraïment cap als dirigents del partit: des del líder català Ignacio Garriga, passant per Jorge Buxadé i fins a Santiago Abascal, actual president.

"Fins aviat", ha dit Abascal sobre la sortida del qui fins ara era membre del seu nucli dur. "El Parlament perd un gran portaveu, però el partit manté un afiliat de luxe que segur que encara continuarà aportant moltes coses", ha dit el líder d'extrema dreta, que ha agraït la seva "entrega" a Espinosa de los Monteros. A través de Twitter, Abascal ha expressat tenir el "convenciment" que el diputat sortint participarà "activament" dins la formació.

Degoteig de sortides

La seva sortida se suma a la de la diputada d'extrema dreta Macarena Olona, que també va abandonar la formació per discrepàncies amb la cúpula que pilota Santiago Abascal. De fet, la relació amb el líder de Vox va acabar molt tocada. Entre altres coses, Olona es queixava de la manca de democràcia interna. "El silenci que he mantingut per mi no el mantindré si l'assetjament el pateix ell", ha advertit Olona a través de Twitter i després de conèixer la decisió d'Espinosa de los Monteros.

No ha estat l'única que ha reaccionat. Després de la sortida d'Olona, la cúpula de la formació d'extrema dreta va decidir destituir Javier Ortega Smith com a responsable d'organització. Aquest també ha lamentat per Twitter la notícia.

Des de les files socialistes, la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero (PSOE), ha expressat que "probablement Espinosa de los Monteros no està compartint l'estratègia que Vox es retiri de la intenció de formar part d'un futur o possible govern del Partit Popular", ha dit Montero. El partit s'ha mostrat obert a investir Alberto Núñez Feijóo sense cap prestació a canvi.

El relleu d'Aleix Vidal-Quadras

Espinosa de los Monteros ha militat a Vox des dels seus inicis, l'any 2013, i també va ser secretari general del partit quan Aleix Vidal-Quadras va abandonar les seves responsabilitats. Va néixer a Madrid, l'any 1971, i és fill de l'empresari Carlos Espinosa de los Monteros y Bernaldo de Quirós (quart marquès de Valtierra) i de María Eugenia de Simón i Villarino, família vinculada a l'òrbita del dictador Francisco Franco.

El seu pare va arribar a ser president d'Iberia i Mercedes-Benz Espanya, entre altres companyies, i va estar vinculat al govern de Mariano Rajoy (PP) com a alt comissionat del govern espanyol per a la Marca Espanya. De fet, com molts altres membres del partit ultra, Iván Espinosa de los Monteros va fer el salt del PP, partit al qual votava, a Vox.

Amb l'adeu a la política, Espinosa de los Monteros té intenció de tornar a l'àmbit privat. És empresari i advocat i ha estat vinculat a diferents negocis immobiliaris. En aquest sentit, el 2019 el Tribunal Suprem confirmava una condemna en contra seva per no haver pagat a l'empresa que li havia reformat el xalet.

stats