Política 26/02/2021

La JEC avala que Twitter suspengués el compte de Vox pel seu missatge que relacionava magribins i inseguretat

L'òrgan considera proporcional la decisió davant un missatge que pot infondre "estereotips negatius de temor"

2 min
Ignacio Garriga la nit electoral

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat la reclamació que Vox va presentar contra la decisió de Twitter de suspendre el seu compte durant vuit dies per haver dit que la població procedent dels països del Magrib era la responsable del 93% de les denúncies per delictes a Catalunya. La xarxa social va decidir tancar el perfil per "incitació a l'odi contra els musulmans" i la JEC ha apuntat en el seu escrit que "no és irracional considerar que aquest tipus de missatge suposa infondre estereotips negatius de temor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Twitter va tancar el compte principal de Vox durant vuit dies, entre el 28 de gener i el 4 de febrer, per aquest missatge: "Suposen aproximadament un 0,2% i són responsables del 93% de les denúncies. La majoria són procedents del Magrib. És la Catalunya que estan deixant la unànime indolència i complicitat amb la delinqüència importada. Només queda Vox! #StopIslamització".

La JEC interpreta que té potestat per decidir sobre la qüestió ja que la suspensió va afectar un partit en plena campanya electoral –va començar el 28 de gener i va acabar el 2 de febrer–. L'òrgan no considera que la decisió de Twitter suposés la vulneració del dret de participació política en condicions d'igualtat de Vox. En primer lloc, argumenta que el partit va incomplir les normes de la companyia, que s'apliquen "a tots els usuaris de Twitter" i que responen a "una finalitat legítima" expressa que es basa en jurisprudència espanyola i europea sobre el dret a la dignitat de la persona i els seus drets inviolables.

En el mateix sentit, recorda que Twitter va prendre la mesura després d'un "incompliment reiterat" de les normes per part de Vox, que ja havia vist limitat temporalment el seu compte el gener del 2020. A més, assenyala que tot i això els candidats van "poder seguir fent servir els seus perfils en aquesta mateixa xarxa sense limitacions", inclòs el cap de llista. Per això, assevera l'escrit, la mesura "no va ser desproporcionada".

Tot i això, la JEC assenyala que aquesta qüestió s'hauria de "regular" per part del legislador, i assenyala els "perills" d'algunes decisions dels responsables de les xarxes socials durant una campanya electoral, que poden "limitar seriosament la campanya de qualsevol candidat". A més, critica Twitter per no haver "escoltat" abans de tancar el compte "les persones perjudicades".

Un vot particular en contra de la decisió

La resolució de la JEC compta amb un vot particular. El vocal José Miguel Serrano Ruiz-Calderón discrepa de la decisió presa per la majoria de l'òrgan i assenyala que Twitter va negar durant "més de la meitat de la campanya electoral" a un partit que s'hi presentava "l'accés a la xarxa i l'aïllament dels seus seguidors per aquesta via", i ho va fer "sense permetre al·legar a la part sancionada" i considera que "sense explicitar" de manera "prou extensa" els seus motius. Per això considera que l'actuació no va ser "proporcionada", com sí que defensa la majoria.

stats