Crisi de la monarquia

Joan Carles I reapareix en un partit de tenis de Nadal a Abu Dhabi

La imatge arriba enmig dels rumors sobre un possible retorn de l'emèrit a Espanya

Joan Abel Yuste
2 min
El rei emèrit, Joan Carles I, reapareix en un partit de tennis de Nadal a Abu Dhabi

BarcelonaEl rei emèrit Joan Carles I ha reaparegut aquest divendres a l'esfera pública. L'exmonarca ha assistit a un partit del tenista mallorquí Rafa Nadal, que està disputant un torneig d'exhibició a Abu Dhabi. Malgrat que el partit significava la reaparició de Nadal, els flaixos s'han centrat en la llotja, on era l'exmonarca, ja que aquesta setmana l'emèrit ha sigut notícia pels rumors sobre el seu possible retorn a Espanya aquest Nadal, un cop arxivada la investigació a Suïssa contra ell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la casa reial encara no s'ha pronunciat, algunes informacions apunten que Joan Carles voldria tornar al Palau de la Zarzuela i seguir vivint com ho feia abans de la seva fugida a Abu Dhabi, l'agost de l'any passat. El govern espanyol tampoc ha volgut opinar sobre la tornada de l'exmonarca. Més enllà de les declaracions del president, Pedro Sánchez, que considera que Joan Carles I "ha de donar explicacions" sobre les causes judicials que el persegueixen, des de la Moncloa insisteixen en el "respecte" per les decisions de Felip VI.

Tot plegat, després que aquesta setmana la justícia suïssa arxivés la investigació iniciada el 2018 pel presumpte cobrament de comissions de l'Aràbia Saudita per les obres de l'AVE a la Meca. Aquest dilluns ho anunciava el fiscal suís del cas, Yves Bertossa, que, tot i constatar "voluntat d'encobriment" en les operacions de Joan Carles I amb el règim saudita, no va trobar "suficient vinculació" entre la donació de 100 milions de dòlars i l'adjudicació de les obres ferroviàries. La investigació es va iniciar per l'aparició d'unes declaracions de l'examant de l'emèrit Corinna Larsen al comissari jubilat José Manuel Villarejo gravades durant una reunió que van mantenir a Londres el 2015, en què reconeixia les donacions que ella rebia de l'emèrit, procedents dels diners que l'exmonarca obtenia de l'Aràbia Saudita. Unes suposades donacions que la fiscalia suïssa defineix com a "successives".

El tancament de la causa suïssa aclareix el futur judicial de Joan Carles I, ja que la justícia suïssa era la principal via per descobrir l'origen de la fortuna presumptament il·lícita de l'excap d'Estat. Les investigacions a Espanya de la Fiscalia Anticorrupció estan bloquejades per la inviolabilitat de l'emèrit quan era rei, que és quan hauria rebut aquesta comissió.

stats