MEMORIAL DEMOCRÀTIC
Política 16/04/2012

El director del Memorial Democràtic alerta de les "dinàmiques dictatorials econòmico-financeres"

Joana Ortega presideix un homenatge a les víctimes dels bombardejos durant la guerra civil i inaugura la primera exposició del Memorial al Castell de Montjuïc

Roger Tugas
2 min
Joana Ortega, en la presentació de la primera exposició del Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc

BarcelonaLa vicepresidenta Joana Ortega i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, han presidit aquest matí l'homenatge a les víctimes i municipis bombardejats a Catalunya durant la Guerra Civil. Un acte que ha tingut lloc al Castell de Montjuïc, on s'ha inaugurat una exposició d'aquesta temàtica, la primera del Memorial en el seu nou i polèmic emplaçament, i que serà itinerant pels municipis afectats per l'aviació feixista. En el 75è aniversari dels bombardejos, el contingut més polític l'ha posat Palou-Loverdos, que ha alertat que, enfront la violència directa que van aplicar llavors els exèrcits, actualment "n'hi ha una de més estructural i cultural" que no es nota tant. "Hi ha alguns estats del món i multinacionals que se n'aprofiten de la crisi per treure'n poder i diners", ha criticat citant empreses de seguretat, farmacèutiques i fincanceres. El director del Memorial ha avisat de les "dinàmiques dictatorials econòmico-financeres" que passen per sobre de les sobiranies nacionals i de les possibles conseqüències en base al "principi del pèndol, del bumerang o que s'acaba recollint el que se sembra". Tot i això, ha reclamat "respondre no violentament" i tenir "confiança" en les institucions catalanes i l'Estat de dret en els moments actuals.

Per la seva banda, Ortega, ha defensat que "els bombardejos han de ser recordats perquè són la prova de la bogeria de les guerres" i ha realitzat un "crit a la pau, al respecte i a la dignitat de les persones". Durant l'acte, estudiants de 4t d'ESO han llegit escrits de l'època o al·legòrics, un testimoni dels bombardejos ha explicat la seva experiència i el fillol de Pau Casals i violoncel·lista Lluís Claret i Serra ha interpretat diverses cançons.

stats