MEMORIAL DEMOCRÀTIC
Política 16/04/2012

El director del Memorial Democràtic alerta de les "dinàmiques dictatorials econòmico-financeres"

Joana Ortega presideix un homenatge a les víctimes dels bombardejos durant la guerra civil i inaugura la primera exposició del Memorial al Castell de Montjuïc

Roger Tugas
2 min
Joana Ortega, en la presentació de la primera exposició del Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc

BarcelonaLa vicepresidenta Joana Ortega i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, han presidit aquest matí l'homenatge a les víctimes i municipis bombardejats a Catalunya durant la Guerra Civil. Un acte que ha tingut lloc al Castell de Montjuïc, on s'ha inaugurat una exposició d'aquesta temàtica, la primera del Memorial en el seu nou i polèmic emplaçament, i que serà itinerant pels municipis afectats per l'aviació feixista. En el 75è aniversari dels bombardejos, el contingut més polític l'ha posat Palou-Loverdos, que ha alertat que, enfront la violència directa que van aplicar llavors els exèrcits, actualment "n'hi ha una de més estructural i cultural" que no es nota tant. "Hi ha alguns estats del món i multinacionals que se n'aprofiten de la crisi per treure'n poder i diners", ha criticat citant empreses de seguretat, farmacèutiques i fincanceres. El director del Memorial ha avisat de les "dinàmiques dictatorials econòmico-financeres" que passen per sobre de les sobiranies nacionals i de les possibles conseqüències en base al "principi del pèndol, del bumerang o que s'acaba recollint el que se sembra". Tot i això, ha reclamat "respondre no violentament" i tenir "confiança" en les institucions catalanes i l'Estat de dret en els moments actuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Ortega, ha defensat que "els bombardejos han de ser recordats perquè són la prova de la bogeria de les guerres" i ha realitzat un "crit a la pau, al respecte i a la dignitat de les persones". Durant l'acte, estudiants de 4t d'ESO han llegit escrits de l'època o al·legòrics, un testimoni dels bombardejos ha explicat la seva experiència i el fillol de Pau Casals i violoncel·lista Lluís Claret i Serra ha interpretat diverses cançons.

stats