PLANTADA DE MAS-COLELL
Política 02/08/2012

Nadal admet que també hauria plantat Montoro i entén "perfectament" l'actitud del Govern

El líder del PSC al Parlament assegura que l'Estat practica un "egoisme centralista de tal magnitud" que resulta "indignant"

Acn
2 min
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, en una entrevista a l'ACN

BarcelonaEl president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha explicat en una entrevista a l'ACN que entén "perfectament" el Govern i l'actitud del conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, en no voler assistir al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "Jo també ho hauria fet", ha sentenciat Nadal solidaritzant-se amb Mas-Colell. I és que el socialista considera que l'executiu espanyol està practicant un "egoisme centralista" que resulta "indignant" per als catalans. En aquest sentit, Joaquim Nadal ha qualificat l'actitud de Montoro amb els límits de dèficit "d'impertinent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Nadal s'allunya de la línia que fins ara ha mantingut el PSC davant la decisió del Govern de no assistir al Consell de Política Fiscal i Financera. Dimarts, un dels portaveus adjunts dels socialistes, Xavier Sabaté, va considerar que el comportament de Mas-Colell era "irresponsable i hipòcrita" i va acusar el conseller de "fer teatre, fugir d'estudi i no assumir les seves responsabilitats". "El conseller ha d'anar allà on calgui", va sentenciar. Dimecres, la també diputada Eva Granados insistia en "l'obligació" del Govern d'assistir a la reunió per intentar negociar i arribar a acords.

Nadal, però, creu que "si ens deuen diners, ens entreguen amb comptagotes les bestretes, ens intenten vendre que ens fan un favor cada mes, tots lluitem per intentar sortir d'aquesta situació, i quan Europa cedeix una mica i dona més marge, l'Estat s'ho queda tot per a ell i no dóna marge addicional a les comunitats". En aquest sentit, Nadal ha assegurat que l'Estat practica un "egoisme centralista de tal magnitud" que resulta "indignant". "Trobo tan impertinent la forma com ho condueix Montoro que entenc perfectament l'actitud del Govern de Catalunya", ha sentenciat el socialista, que ha afegit que aquest episodi "va afegint llenya al foc d'una descomposició important de l'Estat, que ha vist com la majoria absoluta de Rajoy se li està fent miques a les mans".

El problema d'aquesta situació, però, rau, segons Nadal, en el fet que "aquesta emprenyada l'escenifica la mateixa persona que pica a la porta demanant bestretes i votant la llei d'estabilitat pressupostària". "Som intervinguts perquè ho hem permès i hem votat el mecanisme que ho fa possible", ha insistit.

Un "rescat en tota regla" que no malmetrà l'autogovern

D'altra banda, Joaquim Nadal s'ha posat al costat del Govern si l'executiu veu necessari acollir-se al fons de liquiditat per poder fer front als seus problemes de tresoreria. El socialista, però, entén que aquesta operació suposarà "un rescat en tota regla". Ara bé, Nadal creu que Catalunya "no pot deixar d'acudir a un fons de rescat quan, si no hi va, es troba en situació de no poder pagar les seves obligacions".

Tot i això, el socialista no creu que això posi en perill l'autogovern de la Generalitat. "No crec que això alteri la integritat de les competències que estem exercint. És un rescat en termes econòmics, no en termes polítics. No perdem autogovern, simplement aconseguim que es rescati l'economia per continuar exercint l'autogovern", ha conclòs. Amb tot, Nadal ha assegurat que el PSC farà costat al Govern en la "batalla" amb l'Estat si l'executiu espanyol vol entrar a redefinir les línies d'actuació o de despesa de la Generalitat.

stats