ELS EXPERTS DAVANT LA IMPUTACIÓ
Política 30/09/2015

Una querella política, la resposta al procés

Diversos opinadors creuen que la imputació del president Mas per la votació del 9-N és part de l'estratègia de l'Estat, però dubten que influeixi en la negociació entre Junts pel Sí i la CUP sobre la investidura

Núria Orriols
3 min

Les preguntes

  1. Quin efecte té la decisió judicial de citar Mas?
  2. Té implicacions en la negociació sobre la investidura?
Jordi MatasMontserrat NebreraFerran RequejoJoaquim Coll: Una querella política, la resposta al procés Les preguntes

Jordi Matas: “No afectarà l’estratègia de la CUP ni Junts pel Sí”

  1. La decisió del TSJC és un toc d’atenció a Mas, per recordar-li que no n’hi deixaran passar ni una. Els poders de l’Estat, en campanya electoral, ja van utilitzar altres advertiments, i ara tocava l’advertiment judicial. Per fer-ho, recuperen el que consideren velles transgressions. Ara bé, no crec que tingui efectes sobre el procés sobiranista. I pel que fa a la figura d’Artur Mas, penso que la citació com a imputat ni el perjudica ni el beneficia.
  2. No afectarà la negociació entre Junts pel Sí i la CUP, ja que les dues formacions tenen el seu propi pla negociador. Citar Mas a declarar després de les eleccions forma part de l’estratègia del poder judicial espanyol i, per tant, seria molt trist que els dos partits independentistes caiguessin en el seu parany. A més, està clar que esperaven els resultats electorals per fer un pas endavant i fixar una data perquè el president s’expliqui davant el jutge. Se’ls veu el llautó.
Montserrat Nebrera

Montserrat Nebrera: “Reforça Artur Mas com a comandant del procés”

  1. La decisió del TSJC de citar Artur Mas com a imputat s’havia de produir tard o d’hora. I valoro positivament que no s’hagi fet en campanya electoral. Ara bé, tot i no haver afectat les eleccions, està clar que tindrà un impacte en la negociació posterior que ara tindran Junts pel Sí i la CUP. Fins ara, quan parlàvem d’imputacions era per coses dolentes; ara la gent s’ha de preguntar si és bo o dolent que Mas estigui imputat per haver posat les urnes. Des d’un punt de vista independentista, la imputació, més que una vergonya, és una medalla i un honor. És més, reforça la idea que Mas ha estat comandant el procés d’independència i que és una peça capital sense la qual tot això no s’hauria produït.
  2. Tothom utilitzarà la imputació en el seu propi benefici. La paradoxa és que, de moment, la CUP i el govern espanyol situen Mas com un símbol del passat. Encara que no vulguin, amb els seus arguments es retroalimenten.
Ferran Requejo

Ferran Requejo: “S’ha d’evitar que hi hagi eleccions anticipades”

  1. El cas de la querella pel 9-N és un judici polític. Les institucions de l’Estat instrumentalitzen els tribunals i la fiscalia en favor de la seva posició. I cal tenir present que la querella a Mas és per haver posat les urnes. És impresentable des d’un punt de vista democràtic i demostra que l’estat de dret a Espanya és decadent. Pel que fa a l’efecte que pot tenir el cas sobre la figura del president de la Generalitat, és evident que ningú surt beneficiat d’una querella. Però políticament és una altra cosa. Es pot obrir un corrent de simpatia entre l’opinió pública que pot acabar reforçant Mas, fins i tot davant els que no han votat ni Junts pel Sí ni la CUP.
  2. Això és una qüestió dels partits. La imputació de Mas és un factor extern. Les estratègies i els compromisos electorals són coses que s’han de gestionar internament. El que s’ha d’evitar, en qualsevol cas, és que hi hagi eleccions anticipades. S’ha de trobar una solució.
JOAQUIMCOLL: “Democràcia i secessió són difícilment compatibles”

Joaquim Coll: “S’usarà la imputació per fer propaganda política”

  1. Em sembla més soroll que res més, és una citació que s’havia de produir tard o d’hora perquè hi havia un procediment judicial obert. No m’ha sorprès que es produís i no hauria de sorprendre a ningú. I em sembla surrealista que es facin analogies amb l’expresident Lluís Companys perquè el citen a declarar el 15 d’octubre [75 anys després del seu afusellament]. Malgrat tot, ara veurem com Junts pel Sí utilitza la citació per fer propaganda política i presentar Mas com una víctima i un màrtir. Pel que fa al moment en què es produeix, suposo que els tribunals tenen els seus temps i no volien influir en la campanya electoral. El cas té una lectura clarament política i és lògic que hagin deixat passar els comicis.
  2. Junts pel Sí aprofitarà la citació per pressionar la CUP. En aquest punt es comprovarà la fortalesa del partit a l’hora de mantenir les seves posicions inicials, que són no investir Artur Mas president.
stats