Política 17/08/2016

Jordi Turull: "A les festes de Gràcia del 2017 ja haurem proclamat la independència de Catalunya"

Els portaveus del PDC, ERC, la CUP, Barcelona en Comú i Demòcrates de Catalunya assumeixen amb matisos un possible referèndum unilateral en un debat organitzat per l'ANC en el marc de les festes del barri de Gràcia de Barcelona

Efe
2 min
D'esquerra a dreta, Gerardo Pisarello (Barcelona en Comú), Jordi Turull (PDC), el presentador de l'acte, el periodista Albert Balanza, Anna Simó (ERC), Mireia Vehí (CUP) i Antoni Castellà (Demòcrates de Catalunya)

BarcelonaEls partits sobiranistes assumeixen la possibilitat de preveure un referèndum unilateral d'independència, encara que amb matisos i condicionants. Així ho van expressar aquest dimarts els portaveus del PDC, ERC, la CUP, Barcelona en Comú (BeC) i Demòcrates de Catalunya (DC) en un debat organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en el marc de les festes del barri de Gràcia de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup de Junts pel Sí i dirigent del PDC, Jordi Turull, va assenyalar que si en els pròxims mesos els esdeveniments evolucionen segons el previst "a les Festes de Gràcia del 2017 ja haurem proclamat la independència de Catalunya", ja que "nosaltres mantenim els compromisos, els terminis i el full de ruta", va afirmar.

Sobre el referèndum unilateral, Jordi Turull va admetre que "és evident que és la forma més neta de visualitzar que hi ha una majoria favorable a la independència" i va afegir: "No ho descartem, però sempre que puguem fer-ho amb totes les garanties democràtiques".

La secretària primera de la mesa del Parlament i membre de l'executiva d'ERC, Anna Simó, va indicar que el seu partit no té inconvenient que es prevegi un referèndum unilateral "però s'ha de parlar" entre els diversos partits i les entitats sobiranistes.

Simó també va recordar que la qüestió de confiança prevista per al 28 de setembre al Parlament "s'origina en no haver estat aprovats els pressupostos del 2016" però es va mostrar convençuda que serà superada "perquè el contrari seria perdre de vista els objectius" de les eleccions del 27-S.

La diputada de la CUP Mireia Vehí va recordar que el referèndum unilateral ja va ser assumit per la seva formació en l'última assemblea nacional, i ho va considerar com "el mecanisme que més ens legitima davant la comunitat internacional".

Per a la CUP, la qüestió de confiança està totalment vinculada a l'acord sobre el full de ruta i va assegurar que si això últim és una realitat la seva formació hi votarà afirmativament.

Vehí, en canvi, va desvincular totalment el vot de la CUP a la qüestió de confiança del contingut dels pressupostos del 2017 i va dir, en declaracions prèvies al debat, que la seva formació no es pronunciarà sobre aquests pressupostos fins després d'haver acordat el full de ruta.

El primer tinent d'alcalde i militant de Barcelona en Comú (BeC), Gerardo Pisarelo, va precisar que la seva formació segueix considerant que hauria de ser acordat amb l'Estat de forma similar al que es va celebrar a Escòcia. Tanmateix, va reconèixer que el PP impedeix aquesta possibilitat, davant la qual cosa "pensem que cal guanyar força social per poder-ho fer igualment", va reconèixer, alhora que va afirmar que "el referèndum unilateral podria ser un instrument vàlid però també ho podrien ser unes eleccions constituents".

El portaveu de Demòcrates de Catalunya (DC), Antoni Castellà, va assenyalar que "incorporar el referèndum unilateral en el full de ruta és una forma d'enriquir-la i d'obtenir el reconeixement internacional".

Sobre la qüestió de confiança, Castellà la va vincular a la negociació del full de ruta, i es va mostrar convençut que els 72 diputats independentistes es posaran "d'acord".

stats