ESTAT AUTONÒMIC
Política 06/05/2014

L'Estat abonarà 430 milions a Extremadura en concepte de deute històric

Monago anuncia el mateix dia de l'acord una nova rebaixa d'impostos per reduir tributs a les empreses que s'instal·lin a la regió i eliminar el cèntim sanitari

Efe/ara
1 min

Mèrida/BarcelonaEl govern central abonarà Extremadura en els pròxims quatre anys 430 milions d'euros en concepte de deute històric, una quantitat fixada per l'executiu autonòmic d'acord amb "un estudi rigorós", i l'acord se signarà amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu discurs en el debat de l'estat de la regió, el president extremeny, José Antonio Monago, ha concretat aquest dimarts que 330 milions d'aquesta quantitat es destinaran a finançar un pla estratègic de competitivitat o una estratègia d'industrialització, 50 milions a acabar l'Hospital de Càceres en els pròxims tres anys i uns 50 més a posar en marxa 18.000 hectàrees de regadiu. Tots els partits de l'oposició han criticat aquest acord assolit amb el ministeri, ja que consideren totalment insuficient dels 430 milions fixats.

El deute històric és un concepte que recollia l'Estatut extremeny del 1983 i que venia a ser una quantitat que el govern espanyol va reconèixer que devia a la regió per compensar-la pel seu retard en el moment de constituir-se en comunitat autònoma. Des de llavors es reclama, i l'única altra comunitat que va pactar un deute històric per un concepte similar va ser Andalusia, que el va xifrar el 2009 en 1.200 milions d'euros.

En el mateix debat de l'estat de la regió, Monago ha anunciat una nova rebaixa d'impostos per valor de 26 de milions d'euros, amb mesures com la supressió del cànon de sanejament, la reducció d'impostos a empreses que s'instal·lin a la regió i l'eliminació progressiva del cèntim sanitari.

stats