Política 14/06/2018

Sánchez consuma el relleu exprés de Huerta: Guirao assumeix la cartera de Cultura demanant més pes per a les humanitats

El nou ministre reivindica el pes econòmic de la cultura i que s'ensenyi amb "ànima" a les escoles

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
José Guirao prometent el càrrec de ministre de Cultura a la Zarzuela. EFE

MadridEl govern de Pedro Sánchez ja té nou ministre de Cultura. En només quinze hores ha culminat el relleu exprés de Màxim Huerta, fulminat per l'escàndol de frau fiscal. El gestor cultural José Guirao, exdirector del Reina Sofia, ha promès aquest dijous el càrrec davant de Felip VI a la Zarzuela. Ho ha fet exactament una setmana després que desfilessin tots els seus nous companys de gabinet també davant del rei. Però a diferència de la resta de col·legues, aquest cop ho ha fet prometent guardar els secrets del consell de ministres i no de "ministras y ministros", com va començar fent la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i van continuar la resta de titulars de carteres.

El president espanyol pretenia mantenir Huerta tot i l'escàndol, però va acabar sucumbint a les pressions de la resta de ministres i dirigents socialistes, que li recomanaven tallar de "soca-rel" el problema per no frenar el relat de l'arribada a la Moncloa. L'expresentador de Telecinco ha lliurat aquest migdia la cartera de Cultura a Guirao desitjant-li "sorts i encerts" en aquesta nova etapa. "Giro full, abaixo el teló, no em demaneu més bisos", ha dit Huerta fent símils amb la literatura, el teatre i la música.

Guirao ha demanat a la premsa esportiva, primer de tot, una setmana de gràcia per poder "seure i estudiar" aquesta faceta de la cartera que no té controlada. Durant el seu primer discurs com a ministre, ha reivindicat el pes econòmic de la cultura i ha recordat que les capitals que no tenen mar es nodreixen de les institucions culturals i cada cop més també de la gastronomia. I tot seguit també ha reivindicat la necessitat d'aprofundir en les humanitats en els currículums a les escoles. "Les humanitats són importants per generar gent amb consciència, perquè la tecnologia sense ànima ens pot portar a llocs per on no es pot transitar", ha assenyalat, precisant que "sobre les cendres no es construeix res". Per aquestes dues reivindicacions ha demanat la presència tant de la ministra d'Hisenda com de la d'Educació i també portaveu del govern espanyol. Finalment, ha promès intentar fer un "treball equilibrat entre patrimoni, fonaments i el valor de la tradició contemporània".

Al relleu de Huerta se suma la decisió de Sánchez de demanar als tres ministres que són diputats al Congrés que deixin l'escó. Es tracta de Meritxell Batet, José Luis Ábalos i Margarita Robles. D'aquesta manera, tot l'executiu no tindrà dret a vot i estarà en les mateixes condicions que el líder socialista, que va deixar la seva acta després del cop a Ferraz perquè el PSOE permetés la presidència de Mariano Rajoy.

stats