NEGOCIACIONS ESTAT-GENERALITAT
Política 13/11/2013

CiU, PP i C's eviten que el Parlament demani lleialtat a Duran com a president de la Bilateral

ICV rep el suport d'ERC, PSC i la CUP per reclamar al líder d'Unió que defensi els manaments del Govern i de la cambra catalana en la negociació amb l'Estat

Roger Tugas
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaCiU, PP i C's han evitat aquest dimecres a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament que la cambra catalana reclami a Josep Antoni Duran i Lleida (Unió) lleialtat com a president de la part catalana de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat. Així, tot i que en un primer moment la resolució d'ICV-EUiA exigia directament el cessament de Duran arran de les divergències públiques mostrades vers alguns posicionaments del Govern, els ecosocialistes havien pactat una transacció amb ERC en què s'instava el Govern "que, malgrat la poca freqüència de les reunions de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i la dificultat que l'Estat compleixi els acords que s'hi prenen, garanteixi que com a representants de la Generalitat hi participin persones que en la negociació amb l'Estat se cenyeixin als manaments derivats del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha defensat la iniciativa com un "toc d'atenció o reprovació 'light'", ja que "no pot ser que la part catalana de la Bilateral discrepi del Govern", i ha rebutjat que aquesta figura sigui també el president del grup de CiU al Congrés, com és el cas. Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha rebaixat el to contra Duran –ni l'ha citat i ha demanat que, en tot cas, sigui ratificat formalment si el Govern el vol en el càrrec– i ha justificat el seu vot per "pur pragmatisme", ja que, tot i que no creu en la Bilateral, reclama que "aquesta comissió serveixi pel que ha de servir". El portaveu del PSC, Jaume Collboni, i el diputat de la CUP Quim Arrufat també hi han donat suport, tot i que des de punts de vista divergents, ja que mentre els socialistes reclamen convocar la Bilateral, Arrufat no ho veu rellevant, enmig del procés actual.

Tanmateix, el vicesecretari de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, ha criticat que es proposés una "resolució contra una persona" i ha defensat el paper fet fins ara per Duran: "Quan no ha defensat els interessos del Govern el senyor Duran?". Així mateix, ha recordat que CDC i Unió fins ara sempre han votat igual en el procés i ha apel·lat al paper del PSC durant el procés estatutari en presentar llavors esmenes contra el text aprovat pel Parlament tot i formar part del Govern. La diputada del PP María José García Cuevas ha justificat el vot contrari a la resolució perquè hi diu que l'Estat no compleix els seus compromisos i ha aprofitat per carregar contra la petició de consulta, ja que atempta contra els principis de "sobirania nacional i pàtria única i indivisible" de la Constitució. El secretari general de C's, Matías Alonso, ha recriminat igualment que la resolució no inclogués la defensa de la legalitat espanyola vigent.

stats