Política 10/03/2014

"La independència no ens portarà 16.000 milions d'euros", la rèplica de Borrell a Sala i Martín, en 10 frases

L'exeurodiputat socialista respon a l'economista al programa 'Divendres' de TV3, després de mantenir diverses discrepàncies en articles a l'ARA i 'El País'

Ara
3 min

BarcelonaNou episodi de la polèmica entre l'exministre i exeurodiputat Josep Borrell i l'economista Xavier Sala i Martín, iniciada en en articles a l'ARA i 'El País' sobre els diners de què Catalunya disposaria com a estat. Aquest dilluns, Borrel ha contestat a Sala Martín al programa 'Divendres' [a partir del minut 49], de TV3, on també havia parlat l'economista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la intervenció de Borrell, en 10 frases:

  • 1) "Tots els meus càlculs són trets d'un informe de la Generalitat, jo no he calculat res".
  • 2) "[Segons Artur Mas] si fóssim alemanys tindríem un dèficit fiscal limitat, perquè la constitució alemanya diu que el dèficit fiscal no pot ser superior al 4,5%. Això ho va afirmar Mas en una entrevista a 'Le Monde'. Però és fals que a Alemanya hi hagi cap norma que limiti el dèficit fiscal al 4,5%. És trist que Mas afirmi això".
  • 3) "Si fóssim independents tindríem la xifra dels 16.000 milions d'euros nets addicionals que surt d'un dels sis mètodes de càlcul de les balances fiscals. Això és el que diu el senyor Junqueras. Però aquests diners no els tindríem sobre la taula".
  • 4) "Aquests 16.000 milions no estarien disponibles per reduir retallades ni disminuir deute públic. Perquè és una suma dels impostos pagats pels catalans amb els impostos que teòricament hauríem de pagar en el futur per cobrir el dèficit públic de l'Estat".
  • 5) "Per definició, aquests diners no estan pagats ara. Es pagaran en un futur. La Generalitat fa una suma dels impostos presents amb els impostos futurs. Però els que encara no s'han pagat no estan disponibles en el present. Per tant, si demà fóssim independents, quants diners tindríem? Només els pagats aquest any, que són 45.000 milions".
  • 6) "Si Catalunya fos independent hauria recaptat els impostos que va recaptar i punt. No n'hauria recaptat res més. 45.000 milions i prou. I hauria de començar per pagar tots els serveis que dins l'estructura actual ara subministra a l'Estat espanyol".
  • 7) [Sobre la neutralització]: "Si fem una mitjana sobre el segle, el dèficit fiscal de Catalunya està al 5,5% o al 6%. És lògic perquè Catalunya és més rica que la mitja d'Espanya".
  • 8) "Si Catalunya pagués d'acord amb la seva riquesa i rebés en funció de la seva població, el dèficit català estaria al voltant del 4,5%".
  • 9) "Catalunya tindria una xarxa d'ambaixades i un mínim de defensa, no? Aquestes despeses ben comptades són molts diners, uns 13 o 14 mil milions d'euros addicionals que s'haurien de pagar. No és cert que quan siguem independents tindrem 16 mil milions addicionals per gastar, perquè caldrà pagar tot això durant el present, coses que ara ens subministra l'Estat. Això és comptabilitat elemental, de primer de carrera".
  • 10) "No conec cap economista –tret de Xavier Sala i Martín– a Catalunya, que hagi defensat la tesi que els 16.000 milions estan disponibles sobre la taula".

Mentre Borrell parlava a 'Divendres', Sala i Martín no s'ha estat quiet: ha anat replicant i criticant el seu 'rival' a Twitter i ha anunciat que dijous serà el seu torn al mateix plató... per tornar a respondre.

Aquí podeu recuperar els articles per ordre cronològic:

  • Josep Borrell a 'El País' el 20 de gener
  • Xavier Sala i Martín a l'ARA, el 22 de gener
  • Josep Borrell a 'El País', el 31 de gener
stats