CANVI DE CICLE
Política 13/04/2014

Rull avisa que Catalunya demanarà empara internacional si l'Estat impedeix consulta

El dirigent de CDC veu "inaudit" que el govern espanyol ja pensi a impugnar una llei de consultes que encara s'està negociant

Efe
2 min
El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha atès els mitjans de comunicació aquest dissabte a Vilafranca del Penedès / ACN

BarcelonaEl secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha afirmat aquest diumenge que Catalunya, "com a poble, com a subjecte" pot demanar l'"empara internacional" si el govern espanyol impedeix la consulta sobiranista el 9 de novembre, i ha assegurat que avançar les eleccions catalanes és "l'última de les opcions" que estudien. "Nosaltres, com a poble, com a subjecte, podem demanar l'empara internacional davant el tancament sistemàtic de tots els instruments que tenim a l'abast, d'acord amb la Constitució espanyola, per donar la veu al poble", ha dit Rull en declaracions al canal 3/24.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de CDC ha assenyalat que ara, per poder votar el 9-N, estan centrats a elaborar la llei de consultes a partir de l'article 122 de l'Estatut, "no impugnat" pel Tribunal Constitucional (TC). Rull ha considerat "inaudit" que, quan aquesta llei només està redactada "en un 15 o 20%", ja s'han escoltat veus des del govern espanyol que diuen "l'anem a impugnar", davant el que ha exclamat: "Però si encara no saben el que diu, si no està redactada!".

Davant les "incerteses" de l'actual escenari, la seva formació planteja "escenaris alternatius", tenint clar que, si no es pot celebrar el referèndum, hi hauria eleccions plebiscitàries, tot i que segueixen concentrats a poder fer la consulta. "Volem que el 9-N hi hagi paperetes, urnes, centres i un registre elaborat. Que tot estigui preparat per a això i llavors si hi ha una voluntat proactiva d'impedir-la, el govern espanyol haurà de donar moltes explicacions a la comunitat internacional", ha afegit Rull.

Segons el seu parer, en el moment en què es tanquin tots els mecanismes "legals", davant aquesta falta de "voluntat política" només es necessitarà aquesta espurna perquè "passi a ser un fet amb rellevància internacional".

Sobre l'encaix d'una Catalunya sobirana a Europa, Rull ha indicat que els tractats de la UE "no preveien el rescat dels bancs o que 16 milions de ciutadans de la RDA passessin a ser europeus", i ha considerat que "s'acabarà fent política amb seny, no com fa Madrid", perquè els tractats "no diuen que sí ni que no".

Unió, amb el dret a decidir

Rull ha mostrat també el seu "respecte" per UDC, la prioritat de la qual ara, com la de CDC, és guanyar el dret a decidir, però ha recordat que "si es tanquen les terceres vies, tots els partits es mouran i només quedarà un camí: ser tan estat com Dinamarca o Àustria".

També ha insistit que CDC vol un estat propi i que ha de ser el govern espanyol qui faci propostes i ofertes "amb la mateixa estructura de pregunta [que el referèndum] i que el poble decideixi", a més de veure "impossible" la reforma constitucional per la falta d'acord entre PP i PSOE.

Quant a les eleccions europees, Rull ha dit que la seva formació, després d'omplir els carrers a favor del procés sobiranista, ara haurà d'"omplir les urnes", cosa que Europa valorarà perquè "si sortim vencedors, el procés s'enfortirà".

Convençut de la innocència d'Oriol Pujol

Finalment, Rull s'ha referit al seu predecessor en el càrrec, Oriol Pujol Ferrusola, imputat pel cas ITV, de qui ha elogiat que fes "un pas enrere", s'ha mostrat convençut de que la justícia l'"exonerarà" i, llavors, "haurà de poder reincorporar-se" a CDC.

stats