CONFERÈNCIA NACIONAL D'ERC
Política 07/07/2013

ICV demana a CDC i ERC que no s'obstinin a fer la consulta el 2014

Josep Rull i Marta Rovira es reafirmen en la data pactada mentre Josep Vendrell els demana prioritzar com exercir el dret a decidir en lloc de quan fer-ho

Roger Tugas
2 min

L'Hospitalet de LlobregatEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, han mostrat aquest diumenge sintonia entorn el dret a decidir en una taula rodona en el marc de la conferència nacional que realitzen els republicans a l'Hospitalet de Llobregat. El dirigent ecosocialista, però, s'ha desmarcat dels altres dos ponents en la necessitat de fixar ja una data per a la consulta. "És més important el com que el quan", ha assenyalat Vendrell, que tot i això ha mostrat el seu compromís amb que "s'ha de fer aquesta legislatura". "És més important que siguem més que no fer-ho abans", ha insistit, i ha posat molt èmfasi en esgotar totes les vies perquè "sigui l'estat espanyol el que es desgasti i es quedi sense arguments per impedir la consulta", com portar al Congrés una proposta de reforma de la llei de referèndums perquè "tothom es mulli".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Rull ha mostrat el seu compromís amb la data del 2014 pactada amb ERC. "Tenim pressa i molta feina", ha afirmat, malgrat que ha reconegut la necessitat d'esgotar totes les vies legals per "poder acreditar davant la comunitat internacional, que no viu amb alegria aquest procés, que hi ha una majoria que es vol canalitzar a través dels instruments més democràtics". Així, ha assegurat que la petició de diàleg amb l'Estat no serà "una negociació instrumental" i, mentrestant, ha apuntat la necessitat de convèncer el màxim de gent perquè, "quan més àmplia sigui la majoria, més irrebatible serà la victòria".

Al seu torn, Rovira ha assegurat que el 2014 no és una data fruit del capritx, sinó l'any en què preveu tenir tots els instruments i estructures d'estat necessàries per afrontar la consulta amb garanties. "No aguantarem la tensió política, social ni econòmica gaire més sense fer la consulta, l'hem de fer quant abans millor", ha reclamat la dirigent republicana. En aquest sentit, ha apuntat que la carta que enviarà Artur Mas a Mariano Rajoy no serà una simple missiva, sinó "una petició formal d'inici del diàleg i la negociació perquè el poble de Catalunya pugui decidir". "La demoscòpia ens diu que la gent no entreveu cap altra alternativa viable, que no ens vinguin a parlar de federalisme, no ens el podem creure, ja en vam tenir una oportunitat", ha sentenciat Rovira.

stats