ASSEMBLEA D'ICV
Política 21/04/2013

ICV aprova amb només sis abstencions la ponència que impulsa una aliança d'esquerres

L'Assemblea assumeix una resolució que crida a anar més enllà de "les crítiques a les retallades a l'estat del benestar" i proposar una alternativa basada en l'economia social

Roger Tugas
2 min

ViladecansLa desena Assemblea d'ICV, que se celebra fins diumenge a Viladecans (Baix Llobregat), ha aprovat la ponència estratègica de la formació amb només sis abstencions i cap vot contrari. Segons ha resumit el ponent del document i nou secretari general d'ICV, Josep Vendrell, els ecosocialistes assumeixen així per àmplia majoria l'objectiu d'impulsar un procés constituent entre l'espai d'esquerres per constituir un "nou subjecte polític que superi el mapa polític actual i les fronteres entre moviments socials i partits". Com també ha resumit el dirigent ecosocialista, la formació reivindica una "nova política" que té com a precedent "la que va néixer a la revolució francesa, que dóna el poder a la majoria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa, el document manté l'aposta del partit per l'aspiració d'un estat propi que pot ser federat o confederat amb Espanya o directament independent en el si de la Unió Europea. Una de les resolucions que s'han votat just després ha concretat que un grup de treball al si d'ICV farà una proposta de pregunta per a la consulta, que haurà de ser "clara i inequívoca"; és a dir, per ser resposta amb un sí o un no, cosa que exclou la resposta múltiple que fa un temps proposava ICV.

Política econòmica pròpia

Així mateix, l'Assemblea a aprovat 27 resolucions que la complementen. Entre elles n'hi ha la del dret a decidir, però com amb la resta del conclave l'epicentre del debat ha estat un altre. Així, s'han aprovat per una àmplia majoria nombrosos textos en favor de les lluites socials sectorials, els serveis públics i per una economia social. Una de les resolucions, que s'ha aprovat amb només una abstenció, instava ICV precisament a aportar una alternativa per generar treball i benestar. "Si ens quedem amb les crítiques a les retallades a l'estat del benestar, la construcció de l'alternativa a l'actual sistema serà curtdeterminista" i, per això, cridava a què les esquerres vagin més enllà per "canalitzar aquestes aspiracions d'una economia alliberadora i ser capaces de construir una alternativa". El mateix text rebutja el "sistema depredador" que és el capitalisme però apunta que "capitalisme no equival a economia de mercat". El conjunt de resolucions sobre aquesta matèria aposten, per tant, per l'economia social, solidària, cooperativa i de proximitat.

stats