Política 26/07/2018

Polèmica en la carrera judicial per l'adjudicació d'una plaça extra de fiscal a la filla d'un jutge del Suprem

Sofía Marchena és filla de Manuel Marchena, president de la sala que jutjarà la causa per rebel·lió

Ara
3 min
El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, durant la presa de possessió el 2014.

MadridL'adjudicació d'una plaça extra a Sofía Marchena, filla del president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena –que jutjarà els líders independentistes en la causa per rebel·lió–, ha aixecat polseguera dins de la carrera judicial. Tant la Unió Progressista de Fiscals (UPF) com la Unió Independent Progressista de Fiscals (UIPF) i Àgora Judicial –una nova associació de jutges catalans– han demanat explicacions al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre l'assignació de la nova plaça de fiscal a Sofía Marchena. Tot i que les oposicions preveien que només hi havia 35 places per a fiscals, el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) va publicar fa uns dies la llista, en la qual s'incloïa una 36a plaça per a la filla de Marchena. Un cas que s'ha difós els últims dies per les xarxes i que ha detallat 'Eldiario.es' en un article d'opinió d'Elisa Beni.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dona el cas que Sofía Marchena va aprovar les oposicions el 2017 amb una nota de 68,20 i va entrar a la carrera judicial, però arran d'una malaltia va deixar el curs a mitges. El CGPJ va acordar, a finals del 2017, suspendre la seva condició de funcionària en pràctiques fins que la situació de baixa mèdica quedés "extingida". Llavors és quan es va produir la presumpta irregularitat: el CGPJ va establir que l'alumna s'incorporaria "a la relació d'aspirants que superin el procés selectiu d'oposició a les carreres judicial i fiscal" tan bon punt es conclogués.

Com expliquen a l'ARA fonts de l'Àgora Judicial, les carreres judicial i fiscal estan del tot separades i és impossible per llei fer el salt d'una a l'altra un cop s'ha escollit una de les oposicions. En canvi, el ple va acordar rebaixar la nota a Sofia Marchena, un cop havia deixat el primer any de carrera judicial a mitges, per ara donar-li l'última plaça de la carrera fiscal amb una nota de 52,31, molt per sota de la que va obtenir en les oposicions del 2016.

El CGPJ ha explicat a Twitter, en resposta a alguns dels afectats que acusen el poder judicial de fer "nepotisme" i "regalar" la plaça a la filla de Marchena, que es va acordar que per no perjudicar la resta d'aspirants se li assignés una nota més baixa i així no prengués el lloc a ningú que hagués optat per la carrera fiscal.

L'Associació Progressista de Fiscals (UPF) ha demanat en un comunicat que es proporcioni públicament "la deguda informació i la deguda documentació en relació a la creació, per al pròxim curs de formació inicial de la carrera fiscal, d'una nova plaça que se suma a les existents i que s'adjudica a una persona procedent de la carrera judicial". Segons UPF, tenint en compte els comentaris a les xarxes socials, Sofía Marchena ha de ser la més interessada que es donin les "explicacions pertinents".

Resposta del Poder Judicial

En un comunicat, el CGPJ, la fiscalia i el ministeri de Justícia han defensat aquest dijous la concessió de la plaça a Sofía Marchena. Recorden que va superar l'oposició el 2016 i que llavors va escollir la carrera judicial, però que va deixar l'escola judicial, situada a Barcelona, per una baixa mèdica, des del març del 2017. La directora ja va advertir al CGPJ que es tractava d'una situació "inèdita en la històrica" de la institució i que no hi havia una "solució explícita" per a ella en la llei orgànica del Poder Judicial.

La comissió de selecció del CGPJ va decidir atendre la petició de Sofía Marchena i llavors es va tenir en compte la seva preferència per "ingressar a la carrera fiscal" i es va crear aquesta 36a posició. A més a més, la comissió destaca que en cap cas s'han incrementat el nombre de places, ja que se'n van convocar 100 en total, 97 de les quals van quedar cobertes inicialment, així com la de Sofía Marchena, que se li ha assignat a una de les tres que no es van cobrir. A més, el comunicat assegura que s'ha respectat l'elecció de carrera judicial o fiscal de tots els que han aprovat les oposicions.

stats