Política 02/05/2017

Cas Adigsa: ex alts càrrecs de la Generalitat disposats a admetre el pagament de comissions a canvi d'adjudicacions

Dotze anys després, el cas que es va convertir en la llavor del 3% podria acabar amb un acord de conformitat als tribunals

Montse Riart
2 min
L'exconseller d'ADIGSA, Josep Antoni Fontdevila (esquerra) arriba a l'Audiència de Barcelona en l'inici del judici

BarcelonaTres ex alts càrrecs de l'empresa pública d'habitatge de la Generalitat (l'antiga Adigsa) estarien disposats a admetre que van consentir que es paguessin comissions a canvi d'adjudicacions d'obres públiques en aquest ens entre el 2003 i el 2005. L'exconseller delegat d'Adigsa, Josep Maria Fontdevila, i dos excàrrecs estarien d'acord a acceptar una condemna màxima de tres anys de presó, tot i que no l'haurien de complir entre reixes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, l'anomenat cas Adigsa, que s'ha convertit en la llavor del cas 3%, podria acabar amb un acord de conformitat 12 anys després que l'expresident de la Generalitat pronunciés la famosa frase al Parlament que va originar la investigació: "Vostès tenen un problema, i es diu 3%".

Segons ha pogut saber l'ARA, la fiscalia, els empresaris i els ex alts càrrecs negocien un acord de conformitat que passaria perquè retornessin els 120.000 euros a Adigsa i admetessin que en el si de l'empresa pública es van pagar comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública. El cas no va poder determinar mai, però, on van anar a parar aquests diners.

La fiscalia considera que Fontdevila va col·locar el suposat intermediari de la trama, que va cobrar un sou prop de 30.000 euros, a l'empresa pública. Segons el ministeri públic, José Maria Penin hauria exigit als empresaris el pagament d'una comissió a canvi d'assegurar-se l'adjudicació de diverses obres en habitatges protegits de la Generalitat.

L'empresari penedit, fora del pacte

L'empresari penedit que va denunciar els fets inicialment, però, no estaria disposat a acceptar aquest pacte de conformitat. Aquest empresari va admetre davant la fiscalia el pagament de comissions. El seu advocat, Gorka Nart, ha explicat que el seu client "no pot acceptar una condemna després del que ha succeït i celebrant-se el judici 15 anys després dels fets".

Si se signa l'acord de conformitat, l'empresari afrontaria tot sol el judici. El pacte, que està pràcticament tancat, s'hauria d'haver rubricat aquest dimarts al matí a l'Audiència de Barcelona, però finalment la vista s'ha hagut d'ajornar perquè el tribunal no havia citat correctament una de les parts i se celebrarà finalment el proper 16 de maig.

stats