Política 21/12/2020

Junqueras defensa l'aprovació dels pressupostos de l'Estat i qüestiona les "prioritats" de JxCat

ERC diu que és "impossible" un pacte amb el PSC i critica l'estratègia del Consell per la República

Q.b / N.o
4 min
Oriol Junqueras: “Exigim a Sánchez codirigir l’operatiu del desconfinament”

BarcelonaEl dia que es compleix el primer aniversari del congrés d'ERC que va fer l'aposta definitiva per la via del diàleg, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha defensat que els vots del seu partit serveixin aquesta setmana per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. "Si no els haguéssim aprovat ens condemnàvem a quedar-nos amb els pressupostos del PP [els últims comptes vigents aprovats]. Els pressupostos del senyor Montoro, que eren molt limitats i molt limitadors", ha argumentat aquest dilluns en una entrevista amb TV3 des de la presó de Lledoners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, davant de la crisi econòmica i social generada per la pandèmia, l'exvicepresident del Govern ha assegurat que aquests comptes han de servir per afrontar els "enormes reptes" que té plantejats Catalunya i per "vetllar pel dia a dia dels ciutadans". "Hem de resoldre les situacions en els àmbits sanitaris, hospitalaris i de l'ensenyament en general i això es fa amb més recursos", ha conclòs. La decisió d'ERC d'aprovar els comptes ha generat controvèrsia en l'independentisme perquè, per exemple JxCat, ha criticat aquesta posició. Junqueras no ha volgut entrar en la crítica directa al partit de Carles Puigdemont, però sí que veladament ha dit que aquells que no són partidaris de l'aprovació dels comptes estatals deuen tenir altres "prioritats". "Les seves prioritats no són les escoles ni els hospitals, però les nostres sí. Les nostres prioritats són el patiment de la gent i que la gent se'n surti", ha resolt.

ERC critica l'estratègia del Consell per la República i avisa que no és "guanyadora"

Les relacions entre ERC i JxCat mai han sigut fàcils i aquest cap de setmana es van esquerdar una mica més amb la decisió dels republicans de no assistir a la trobada del Consell per la República. Junqueras ha defensat l'absència de la seva formació explicant que van considerar que es tractava d'un acte "partidista". Tampoc s'ha mostrat gaire d'acord amb l'aposta per la confrontació que fa l'òrgan que lidera Puigdemont. "No compartim que cada vegada hem de ser més purs, sinó cada vegada més transversals", ha afirmat.

La secretària general ajunta dels republicans i portaveu, Marta Vilalta, ha sigut més explícita. Ha afirmat que no és una estratègia "compartida" per tot l'independentisme i, fins i tot, ha assegurat que es tracta d'una "via estreta" cap a la república catalana i que no és "guanyadora". Segons ella, l'estratègia de Puigdemont assumeix que la majoria actual a favor de la independència ja és suficient i "es deixa gent pel camí".

En tot cas, Vilalta ha descartat que ERC surti d'aquest organisme i ha dit que treballarà per redefinir objectius i manera de funcionar. La portaveu ha insistit en l'estratègia dels republicans d'eixamplar la base i fer un altre referèndum per decidir sobre l'estat independent.

Escenaris postelectorals

Per aprovar els pressupostos del govern espanyol, ERC ha hagut d'arribar a un acord amb el PSOE, com en el seu dia va fer per a la investidura de Pedro Sánchez o per a algunes de les pròrrogues de l'estat d'alarma. Malgrat aquests pactes amb els socialistes, ha insistit que és "impossible" que es puguin reproduir a Catalunya. És a dir, ha tornat a negar que considerin un pacte amb el PSC després de les eleccions del 14-F. "És impossible que pactem amb el PSC al Govern perquè els dirigents del PSC estan contents i satisfets amb les polítiques repressives. Han contribuït a l'exili i la presó de molts dels nostres", ha exposat.

En aquest sentit, la portaveu del partit, Marta Vilalta, també ha descartat una aliança amb els socialistes després de les eleccions i ha apostat per un govern "independentista". Ara bé, no ha considerat que és millor no abordar escenaris de govern amb JxCat abans dels comicis, sinó centrar-se en superar el "50% dels vots" per part de l'independentisme.

Els comuns, en canvi, veuen perfectament traslladable a la Generalitat l'acord amb ERC pels pressupostos de l'Estat i també de l'Ajuntament de Barcelona. "No entenem que el que serveix per a l'Estat i Barcelona no serveixi per a Catalunya", ha afirmat en roda de premsa el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. En aquest sentit, ha recriminat als republicans que arribin a acords "progressistes" a l'Estat i a Barcelona, però que a Catalunya "continuen tontejant amb candidats que fan declaracions xenòfobes", en referència a JxCat i al seu número 2, Joan Canadell, a qui han criticat en les últimes hores pels seus tuits.

"Confiança" en Vergés i El Homrani

Els consellers d'ERC que han estat més en el punt de mira per la gestió que han fet de la pandèmia són el de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i la de Salut, Alba Vergés. Junqueras ha assegurat que hi manté tota la "confiança" i n'ha defensat la feina feta. "Com tots els ministres de tots els països del món, s'estan enfrontant a una situació tremendament complexa", ha justificat. Fins ara Esquerra ha sortit a defensar tots dos consellers sense fissures, fins al punt que tots dos tindran un lloc destacat en les llistes de les eleccions del 14 de febrer.

stats