Política 17/12/2020

ERC no assistirà aquest dissabte a l'acte del Consell per la República

Els republicans envien una carta crítica a Puigdemont sobre el funcionament d'aquest ens

Q.b.
3 min
L’expresident Carles Puigdemont i el president, Quim Torra, amb consellers i diputats a l’inici del Consell per la República.

Barcelona"Els diputats i les diputades republicanes no assistirem a la trobada". Aquest és un extracte de la carta que ERC ha fet arribar a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per anunciar-li que no assistirà a la trobada d'aquest cap setmana del Consell per la República. En la missiva, firmada pel líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, i a la qual ha tingut accés l'ARA, asseguren que no deixaran de formar part del Consell, però afegeixen que no seran aquest dissabte a l'acte perquè consideren que se'n vol fer un ús "partidista". Així, segons ha avançat Nació Digital i confirmen fonts republicanes a l'ARA, el partit d'Oriol Junqueras es despenja de la trobada, que ha de servir per fundar l'Assemblea de Representants d'aquest Consell, és a dir, una espècie d'hemicicle amb membres de tots els partits independentistes. Partits com JxCat, el PDECat i Demòcrates ja han anunciat que sí que hi seran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Consell per la República, presidit per Puigdemont, sempre ha sigut un motiu de tibantors entre els dos principals partits de l'independentisme. ERC ja va donar senyals al mes de setembre que no veia amb bons ulls com funcionava. En un article a El Punt Avui, el dirigent d'ERC i membre del Consell, Isaac Peraire, va advertir que aquest òrgan "no funcionarà si és utilitzat com a artefacte electoral". Per tant, s'alertava que, a parer dels republicans, servia més de promoció de l'estratègia de JxCat que no pas per bastir una estratègia conjunta de l'independentisme que inclogués tots els matisos. Doncs bé, Esquerra considera que el seu toc d'atenció no ha fet efecte i per això el dissabte no serà a l'acte.

En la carta d'Esquerra s'alternen dos arguments. D'una banda es considera el Consell per la República una "eina fonamental per internacionalitzar la causa dels catalans i les catalanes", però, de l'altra, es critica que s'ha estat utilitzant "amb finalitat particulars". "Fins al moment el Consell no ha complert els objectius que s'’havia marcat: ni la internacionalització de la nostra causa política, probablement perquè ha tingut una mirada massa interna, ni l’objectiu de generar un espai de trobada de l’independentisme", critiquen els republicans. En resum, consideren que s'ha convertit més en una "eina partidista" que no pas en un element de consens. "Hem de ser capaços de bastir estratègies compartides i no fer dels espais compartits eines partidistes", resumeixen en la missiva.

Full de ruta

La trobada d'aquest cap de setmana del Consell vol servir per tancar diversos acords, entre ells, el d'un full de ruta compartit per "implementar el mandat de l'1-O" si després de les eleccions del 14 de febrer hi ha una majoria independentista. Segons fonts coneixedores, l'esborrany del document que han negociat els partits i que encara no està tancat aspira a ser un text amb "concrecions molt clares per a la ruptura". Un text amb el qual els republicans no estan en sintonia, motiu afegit pel qual també s'han despenjat de la trobada.

La topada entre JxCat i ERC pel Consell se suma a la llista de desavinences que els dos socis de Govern acumulen en aquesta legislatura i que encara s'han intensificat més amb la precampanya electoral. Aquest mateix dijous també han reproduït les seves discrepàncies al ple de la Diputació de Barcelona, en aquest cas pel pacte que JxCat manté amb el PSC a l'ens provincial.

stats