Política 17/12/2020

JxCat tanca files amb Marín i referma el pacte amb el PSC a la Diputació

Munté defensa la "presumpció d'innocència" de la presidenta socialista i ERC en demana la dimissió

Quim Bertomeu
2 min
L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín

BarcelonaJxCat ha tancat files aquest dijous amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín (PSC), i ha deixat clar que no té intenció de revisar el pacte de govern que hi manté amb els socialistes. La dada és important perquè just avui fa una setmana que Marín, que és també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, està sent investigada per la Policia Nacional per un presumpte cas de corrupció al Consell Esportiu de la ciutat. La imputació de Marín va portar ERC a anunciar una moció de censura i a interpel·lar JxCat perquè hi donés suport. Al ple telemàtic de la Diputació que s'ha fet aquest dijous s'ha fet evident que això no passaria.

El líder d'ERC a l'ens, Dionís Guiteras, ha tornat a demanar la dimissió de Marín perquè considera que és l'única sortida per mantenir "neta" la Diputació. "Ni vostè, ni cap de nosaltres, ni la institució, ni els seus alcaldes es mereixen aquesta situació", ha dit. Però cap grup més li ha recollit el guant.

L'encarregada de JxCat de fer la defensa de Marín ha sigut la diputada provincial i exconsellera del Govern, Neus Munté. Ha exposat que la presidenta de la Diputació ha de continuar en el càrrec per una qüestió d'un "escrupolós respecte a la presumpció d'innocència". També ha llançat un dard cap a Esquerra assegurant haver-se sentit molt "indignada" perquè hi ha hagut partits que hagin equiparat una "persona investigada" amb una "persona processada, sentenciada i culpable".

A instàncies dels grups, Marín ha abordat la qüestió abans de tancar el ple. Com Munté, ha carregat contra els que volen fer de "fiscal i jutge" i ha elogiat la feina que ha fet el govern provincial que formen el PSC i JxCat: "Em sento molt orgullosa del treball que ha fet aquest govern i el vull posar en valor". Segons ella, el mateix dia que es va saber que era una de les investigades en el cas ja va oferir explicacions, i ha assegurat que ho farà sempre que faci falta.

Els comuns tampoc

En el seu dia ERC va interpel·lar tots els grups per tirar endavant aquesta moció de censura però no ha trobat ni el suport dels comuns. La regidora de Barcelona i diputada provincial, Laura Pérez, ha expressat la preocupació pel presumpte cas de corrupció però també ha dit que calia respectar "la presumpció d'innocència". A més, ha carregat contra ERC perquè, segons el seu parer, els republicans tenen "una doble vara de mesurar" depenent de qui és l'investigat. Més bel·ligerant ha sigut el diputat de Cs, Salvador Tovar, que ha considerat que, tot i que la investigació estigui en una fase "preliminar", Marín hauria de renunciar a la presidència de l'ens amb "caràcter temporal": "No és una dimissió, podria tornar".

Un conflicte que ve lluny

JxCat i ERC mantenen un conflicte per la Diputació de Barcelona des del juliol del 2019, perquè els republicans van criticar que el partit de Carles Puigdemont opté pel PSC per fer-hi un pacte. JxCat ha ofert alguna vegada trencar-lo a canvi que ERC i ells mateixos renunciïn a tots els pactes municipals que tenen amb el PSC. No ha passat mai. El conflicte s'ha solidificat i el pacte entre JxCat i el socialistes que tenen a la Diputació, com s'ha vist avui, també.

stats