Política 11/12/2020

ERC no podrà presentar una moció de censura a la Diputació contra Marín si no convenç JxCat, el PDECat i els comuns

La investigació policial pel cas de l'Hospitalet torna a tensionar les relacions entre socis

Quim Bertomeu
3 min
Dionis Guiteras i Núria Marín, al ple de constitució de la Diputació de Barcelona

BarcelonaERC va sortir aquest dijous en tromba contra la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, un cop es va confirmar que la Policia Nacional la investiga per presumpta corrupció al Consell Esportiu de la ciutat. Ràpidament els republicans es van moure per reclamar a JxCat que trenqui el pacte de govern que tenen amb els socialistes a la Diputació i van arribar a anunciar una moció de censura contra Marín. Ara bé, a diferència del que ha assegurat el líder d'ERC a la Diputació, Dionís Guiteras, els setze diputats que té Esquerra no ho poden fer en solitari. Per presentar-la necessiten el suport almenys de JxCat, el PDECat i els comuns, i ara mateix cap d'aquests partits hi està interessat. De fet, el cas de l'Hospitalet amenaça amb fer trontollar de nou les relacions entre Esquerra i JxCat. Més turbulències per una relació sempre difícil. I més en precampanya.

"Una institució com la Diputació ha d'estar neta de tota sospita", va dir Guiteras dijous al vespre en una entrevista amb TV3. Fins i tot va anunciar que ERC presentaria una moció de censura contra Marín que obligaria JxCat a posicionar-se en una banda o l'altra. "Tenim setze diputats que poden presentar una moció de censura quan vulguem, però una altra cosa és guanyar-la", va explicar Guiteras, que fins i tot va arribar a dir que no necessitaven "ningú més" per promoure la moció.

Però la realitat és més complexa i els republicans no poden fer un moviment així pel seu compte. Segons l'article 197 de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg), una moció de censura, per poder-se presentar, necessitarà les firmes d'una "majoria absoluta" de diputats del ple provincial. ERC en té setze i la majoria se situa en els vint-i-sis. Això vol dir que per fer-la efectiva hauria de convèncer, almenys, els set que comparteixen JxCat i el PDECat i els cinc dels comuns. L'operació és ara per ara més que complicada. De fet, els comuns ja se n'han desmarcat. El diputat al Parlament David Cid ha assegurat que el seu partit es crític amb Marín, però en cap cas vol pactar amb JxCat: "No és d'esquerres ni honest". Fonts d'Esquerra admeten la dificultat de reunir les vint-i-sis signatures, però asseguren que parlaran amb "tots els grups" per intentar-ho, inclòs el PSC.

La contraproposta de JxCat

I JxCat? Aquest partit per ara no ha donat senyals de voler donar suport a la moció de censura i ni tan sols de replantejar-se el pacte amb els socialistes. La portaveu del Govern i consellera, Meritxell Budó, ha considerat "precipitat i agosarat" parlar d'aquesta moció. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha afegit que abordaran el tema en l'executiva de dilluns i que, un cop l'hagin tractat, faran una "proposta formal" a Esquerra. Tot i això, n'ha avançat algun detall. Segons Artadi, el seu grup estaria disposat a trencar el pacte de la Diputació si també s'estripen "tots" els pactes municipals que ERC i JxCat tenen amb el PSC. "¿Estan parlant d'un canvi de cromos? Em fan una mica de vergonya, aquestes declaracions", va exposar Guiteras a TV3, i va subratllar que la polèmica sorgeix d'un cas de presumpta corrupció.

Torra s'hi posa

Els pactes amb el PSC als municipis i a la Diputació de Barcelona són un tema que sempre genera discrepància entre els dos socis de govern. Mentre va ser president, Quim Torrra ja s'hi va mostrar en contra, però ni el seu propi partit, JxCat, ni ERC li van fer cas. L'expresident, aquest divendres, n'ha tornat a parlar a través de Twitter. "He estat i estic en contra del pacte de la Diputació i dels pactes amb el PSC en ajuntaments com Sant Cugat, Figueres o Calella", ha escrit Torra, un dard per a JxCat, però també per als republicans. "L'independentisme no pot pactar amb el repressor", ha conclòs.

Aquest escenari de retrets i contrapropostes mútues és similar al que ja es va es produir el juliol del 2019, quan es va firmar el pacte a la Diputació entre el PSC i JxCat. Llavors va pujar molt la temperatura entre el partit de Carles Puigdemont i el d'Oriol Junqueras però ningú va trencar cap pacte amb els socialistes, que és el més probable que acabi passant ara.

stats