Junqueras avisa el PSOE: "No seria el primer cop que tombem uns pressupostos"

ERC i JxCat exigeixen garanties del compliment de les inversions promeses per aprovar els comptes a l'Estat

4 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte durant la reunió del consell nacional del partit

En ple congrés del PSOE per reforçar el lideratge de Pedro Sánchez, ERC redobla la pressió sobre els socialistes perquè moguin fitxa si volen el suport dels seus 13 diputats al Congrés als pressupostos de l'Estat, uns vots clau perquè tirin endavant. Quan falten poc més de quinze dies perquè els comptes se sotmetin al debat a la totalitat al Congrés (3 i 4 de novembre), Oriol Junqueras ha llançat un avís a la Moncloa: "No seria el primer cop que ens veiem obligats a tombar-los". El president d'Esquerra ha deixat clar davant el consell nacional dels republicans que en aquests moments queda "molt camí per recórrer" per fer possible el del seu partit als números estatals. Però l'exvicepresident del Govern no ha fet referència al cop de porta del govern espanyol al traspàs de vies de Rodalies ni de la comissaria de Via Laietana, o a un acord imminent per blindar el català a la nova llei de l'audiovisual, cavalls de batalla de l'independentisme en la negociació. Sinó que s'ha limitat a assenyalar que l'executiu del PSOE i d'Unides Podem "hauria de ser conscient i haver après que, si vol aprovar uns pressupostos, han de ser bons per a la ciutadania". I això en què es tradueix? "Que es compleixin", ha resolt el líder republicà. Una premissa que posteriorment també ha exigit JxCat.

Junqueras ha posat com a "condició indispensable" per al d'ERC que s'executin les partides previstes per a Catalunya. "De res serveixen promeses i declaracions d'inversions que mai no arriben", ha argumentat. Les dades d'execució pressupostària han perjudicat històricament Catalunya –el primer semestre d'aquest any només s'havia rebut l'11% del total– en relació amb altres territoris com Madrid, i és en aquest punt on Junqueras s'ha agafat per pressionar Sánchez. Poc després, en declaracions a TV3, el vicepresident del Govern i home fort de Junts a l'executiu, Jordi Puigneró, ha brandat aquest mateix argument. "No podem aprovar pressupostos màgics, que després no es compleixen. Necessitem garanties que s'acaben executant", ha afirmat. El conseller ha assenyalat que les liquidacions dels comptes dels darrers anys "són clarament insuficients" pel que fa a Catalunya i, en canvi, a Madrid "no només s'executen totalment, sinó per sobre del 100%". "El que hem de negociar són les liquidacions dels pressupostos, obligar i fer complir el que l'Estat cada any promet que és una pluja de milions que no s'acaba produint", ha sentenciat. Les seves paraules feien referència al fet que la ministra de Transports, la catalana Raquel Sánchez, prometés aquesta setmana 3.000 milions d'euros dels comptes per a Catalunya.

Malgrat el to d'amenaça en les declaracions, el discurs de Junqueras davant del consell nacional ha concedit al president espanyol una de freda i una de calenta. Tot i advertir-lo d'un possible rebuig als comptes, també ha deixat clar que si els pressupostos resolen els incompliments del passat és "evident" que tindran el seu suport. I ha acabat llançant un missatge per als recelosos amb l'entesa amb els socialistes: "No donem suport als pressupostos d'un partit o d'un govern concret, donem suport i aprovem els que són bons", ha sentenciat. El president d'ERC no ha rebut resposta del PSOE, immers en el conclave socialista celebrat a València, però des d'allà sí que ha replicat el líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Salvador Illa.

Obviant qualsevol aspecte relacionat amb l'execució pressupostària, Illa ha considerat, que si ERC és "autènticament" d'esquerres, es fa "molt difícil" que voti en contra dels pressupostos. I ha aprofitat per recriminar als republicans que, a diferència del que ha fet la Moncloa, la Generalitat no hagi presentat encara els seus pressupostos. També des dels comuns s'ha reclamat a ERC que sumin pels números a l'Estat. La portaveu de la formació al Congrés, Aina Vidal, ha reivindicat el projecte pactat pel PSOE i Unides Podem com "els millors pressupostos que hem tingut a la història objectivament". Entre altres coses, ha argumentat, perquè "tindrem un sostre d'impostos molt més alt" i hi haurà per tant més capacitat per implantar noves polítiques.

La "solidaritat" amb Puigdemont

La intervenció de Junqueras, que ha insistit que cada dia hi ha més "raons" per ser independentista, ha evitat vincular les exigències sobre dels pressupostos del context de judicialització. Això no ha evitat però que arrenqués el discurs descarregant l'artilleria sobre el Tribunal de Comptes, que aquesta setmana va tombar l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir la fiança de 5,4 milions d'euros de la trentena d'encausats, entre els quals el mateix líder d'ERC. Segons el seu parer, el tribunal no és sinó un òrgan "purament polític" que compleix una "missió política" per encàrrec d'aquells partits que van nomenar-ne els membres (el PP i el PSOE, a banda d'IU). I ha denunciat l'especial acarnissament que està tenint amb l'independentisme: "El que pretenen embargar no són les nostres cases, són també les cases on viuen els nostres fills!", ha denunciat.

Davant d'aquesta ofensiva, el republicà ha subratllat la necessitat d'unitat i ha reivindicat la "solidaritat" d'ERC. Ho ha fet després del xoc aquest divendres entre el seu partit i JxCat pel fet que els republicans paguessin, entre altres, la fiança per l'acció exterior de l'expresident Carles Puigdemont. "No volem ni ens podem permetre el luxe de deixar cap independentista sol, no volem deixar ningú pel camí", ha defensat. Des de Junts critiquen que s'havia pactat fer els pagaments en nom de la Caixa de Solidaritat, i afegeixen que el seu soci al Govern no s'ha posat en contacte amb Puigdemont "en cap moment" per "cap gestió relacionada amb aquest tema". Junqueras ha obviat les crítiques i ha insistit que ERC posava "totes les eines i recursos" al servei de la causa antirepressiva. "Ho fem amb modèstia però també amb orgull", ha reblat.

stats