Política 15/10/2021

La Moncloa tanca la porta al traspàs de vies de Rodalies i de la comissaria de Via Laietana

També refreda una acord imminent sobre el blindatge del català en la nova llei de l'audiovisual

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'una reunió del consell de ministres

MadridA les portes que la negociació dels pressupostos de l’Estat entri en fase decisiva, aquest divendres la Moncloa ha refredat tres de les demandes estrella d’ERC i JxCat: el traspàs complet de Rodalies a la Generalitat, el de la comissaria de Via Laietana i un acord imminent per blindar el català en la nova llei de l'audiovisual de l’Estat. Són tres revessos per als dos partits de la Generalitat, que s’han mostrat disposats a negociar els comptes estatals, però que exigeixen contrapartides que puguin exhibir davant del seu electorat. Sobretot davant del que no entén que es puguin negociar uns pressupostos amb l’Estat quan el conflicte polític no està resolt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la Moncloa han explicat aquest divendres que, malgrat que no pensa cedir en aquests tres punts, continuen confiant en l’acord pressupostari. Sobretot amb ERC, que té 13 diputats que són essencials. Ara mateix, d’aquestes tres demandes en les quals la Moncloa no cedeix, la més compromesa és la de la llei de l’audiovisual. Des d’Esquerra aspiraven a tancar un acord abans d’entrar a fons en la negociació dels pressupostos. Que la Moncloa no tingui aquesta pressa suposa un obstacle per encarar les converses. És més, el govern espanyol dona per descartat un acord abans del 3 i el 4 de novembre, que és quan se celebrarà el debat a la totalitat que decidirà si es tramita la llei de pressupostos o si es tomba. Les mateixes fonts expliquen que el ministeri d’Economia, que és qui pilota la norma de l’audiovisual, “té una altra concepció de la llei” i no vol parlar de cap “blindatge” del català. També reconeixen contactes amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, per buscar el suport de Junts als números, però no veuen gaire factible que aquest partit hi doni suport a l’hora de la veritat.

El pacte s’allunya

Pel que fa a la negativa del govern espanyol al traspàs de Rodalies i de Via Laietana, no és que agafi per sorpresa a ningú. Tant la ministra de Transports, Raquel Sánchez, com el de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja havien descartat aquesta possibilitat. Però si es posen aquestes dues negatives en fila índia i s'hi suma la de la llei de l'audiovisual, l’única conclusió possible és que s’allunya un possible pacte per als pressupostos amb ERC i JxCat com a socis.

stats