CONFLUÈNCIA D’ESQUERRES
Política 22/09/2016

Junqueras i Rabell confirmen el desglaç de ‘comuns’ i ERC

Inicien el diàleg sobre els pressupostos tot i admetre que defensen posicions allunyades

Marc Toro
2 min
Oriol Junqueras i Lluís Rabell reunits ahir a la conselleria d’Economia.

BarcelonaDifícilment Catalunya Sí que es Pot (CSQP) aprovarà els pressupostos amb Junts pel Sí (JxSí), i encara és més difícil que acabi donant suport al full de ruta del Govern. La trobada d’ahir entre Oriol Junqueras i Lluís Rabell a la conselleria d’Economia, doncs, no va servir tant per arribar a acords com per escenificar la voluntat de diàleg entre les dues forces en un moment en què ERC i En Comú Podem també treballen per llimar diferències a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’un estiu de certa tibantor entre republicans i comuns al Congrés -la campanya va generar tensió i En Comú Podem va respondre amb duresa a la decisió d’ERC de no donar suport a la candidatura de Xavier Domènech a la presidència del Congrés-, l’objectiu és enterrar les destrals de guerra. Una bona mostra va ser l’acte previ a la Diada a Sant Boi, que va unir comuns, republicans i la CUP. L’acostament també s’ha fet a través dels representants al Congrés. Segons ha pogut saber l’ARA, el líder dels comuns a Madrid, Xavier Domènech, i la diputada del seu grup Lucía Martín es van reunir fa dues setmanes a Barcelona amb els republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián en un intent de recuperar la cordialitat. Segons fonts coneixedores de la trobada, els diputats van confirmar les diferències entre els projectes que ERC i Podem (i les seves confluències) proposen per al futur de Catalunya, però també van constatar la bona sintonia que tenen en el dia a dia al Congrés, amb més d’un 90% de coincidència en les votacions durant l’anterior legislatura.

Al Parlament, en canvi, no serà tan fàcil que hi hagi punts de trobada, tal com van admetre ahir Rabell i Junqueras després de la seva reunió. El president del grup parlamentari de CSQP va dir que era una “molt bona notícia que s’instal·li el diàleg” amb el Govern, però va admetre que JxSí i la confluència d’esquerres parteixen de plantejaments “allunyats”.

JxSí només mira cap a la CUP

Malgrat que en el terreny econòmic els dos grups comparteixen les dificultats per tirar endavant uns comptes quan l’Estat no ha definit els objectius de dèficit, ni la previsió d’ingressos per al 2017, ni ha detallat les bestretes corresponents al 2015, Rabell va allunyar la possibilitat de pactar uns pressupostos amb els “paràmetres” que es van plantejar el 2016.

Junqueras tampoc confia en el suport de la confluència d’esquerres i, de fet, va deixar clar que JxSí tampoc el busca. “L’objectiu és aprovar els pressupostos amb qui compartim el full de ruta i el projecte polític”, va dir en referència a la CUP, amb qui s’està negociant. El full de ruta també allunya la possibilitat de convertir el desglaç en pacte: “Mantenim un desacord important amb el Govern i el seu full de ruta amb un horitzó de ruptura unilateral”, va dir Rabell, mentre que Junqueras va donar a entendre que, en aquesta legislatura, els acords més enllà dels cupaires no són prioritaris.

stats