Política 08/02/2021

Junqueras i Rovira defensen junts la via del diàleg i critiquen les "dreceres temeràries"

Els dos màxims dirigents d'ERC consoliden el gir pragmàtic del partit a les portes del 14-F

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un míting amb una imatge de Junqueras i Rovira darrere.

BarcelonaDes de la declaració d'independència del Parlament l'octubre del 2017, ERC ha fet un llarg debat intern sobre què va fallar aquella tardor. D'aquest treball n'ha sortit una nova proposta de full de ruta que manté la independència al GPS de la formació però que defuig posar-hi terminis i prioritza la via del diàleg amb l'Estat deixant en un segon pla –o tercer– la unilateralitat. Aquest dilluns han parlat de la qüestió el president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira. No han introduït gran novetats al discurs del partit, però és que la novetat en si mateixa és que era la primera vegada que ho defensaven junts. El tercer grau penitenciari ha suposat a Junqueras fer campanya electoral presencial per primera vegada en tres anys, i això és el que li ha permès compartir aquest acte de campanya amb Rovira. En resum, la seva diagnosi és que els independentistes han de ser "més i més forts" si volen guanyar i que no s'hi val proposar "dreceres temeràries" cap a la independència. Una defensa en tota regla del gir pragmàtic del partit i una crítica velada a la proposta de JxCat.

Els dos màxims dirigents d'Esquerra han filat durant un vídeo enllaunat de 26 minuts –que ha fet el partit i que ha distribuït després als mitjans i per les xarxes socials– els principals eixos de la estratègia republicana. Rovira ha sigut un altre cop l'encarregada de fer el diagnòstic de què va fallar fa tres anys. Segons ella, després de la gran mobilització del 3-O l'independentisme va "perdre la capacitat de liderar l'embat democràtic" i tota la iniciativa va recaure en mans de l'Estat. El moviment va evidenciar unes "febleses" que van fer que la república durés poc més que uns segons. Davant d'aquest escenari, ha receptat a l'independentisme que sigui "honest" i proposi una nova estratègia de tot el que ha après. En aquest punt, un retret als que avui estan "proclamant repúbliques que són buides de contingut i que no aguantaran febleses i amenaces".

Junqueras ha sigut l'encarregat de defensar la proposta d'Esquerra, que passa per l'eixamplar la base que fa temps que entona el partit. "Hem de ser més i més forts. L'única eina per compensar les males arts de l'Estat són els vots i la democràcia", ha argumentat. I tota aquesta fortalesa al servei de plantejar una negociació amb l'Estat per aconseguir un referèndum d'independència pactat. Aquest és possiblement el canvi més substancial d'un partit que, no fa tant, teoritzava sobre com s'havien d'aplicar les declaracions unilaterals d'independència. Així, per a Esquerra és el moment de la negociació amb l'Estat per aconseguir un referèndum com el que van celebrar els escocesos el 2014. Segons el president d'Esquerra, aquest referèndum és la millor manera de sumar partidaris de la independència de portes endins –a Catalunya– i simpaties de portes enfora –la comunitat internacional–. En tot el discurs dels dos líders, una sensació permanent i latent: que tot plegat és una esmena a la DUI del 2017. "Declarar la independència és molt fàcil, però la qüestió no és declarar-la cada dia ni declarar-la més vegades que ningú. La qüestió és com establim les bases perquè sigui sostenible", ha conclòs Junqueras.

Ni renúncia ni traïció

La via de la negociació amb l'Estat que ara propugna ERC genera rebuig en l'independentisme més abrandat i dona munició al seus rivals electorals del flanc independentista, bàsicament la CUP i Junts. Els republicans en són conscients i Rovira ha fet una crida a fer que no s'equipari el diàleg amb "renúncia i traïció". "A qui li faci por negociar és que no està prou convençut del que defensa", ha dit Junqueras. Per acabar, els dos líders no han tancat la porta a exercir un altre cop la unilateralitat si l'Estat no negocia, però ha quedat clar que ara mateix no és l'opció prioritària. Junqueras i Rovira consoliden així l'aposta del partit per la via del diàleg a les portes del 14 de febrer. És la proposta escollida que, asseguren, seguiran defensant sigui quin sigui el desenllaç de les urnes.

stats