Política 21/04/2016

Junqueras i Santamaría intentaran concretar acords

La Moncloa accedeix a mantenir contactes puntuals

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Puigdemont, amb Rajoy a la Moncloa, va proposar que els seus vicepresidents es reuneixin per negociar les 46 mesures que ahir va traslladar a l’executiu del PP.

MadridLa reunió entre Carles Puidemont i Mariano Rajoy tindrà continuïtat. El president de la Generalitat va proposar ahir al líder de l’executiu espanyol en funcions que els seus respectius vicepresidents es reuneixin pròximament per intentar arribar a acords. I el líder del PP va estar-hi d’acord. Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría es veuran per abordar les 46 mesures que va traslladar Puigdemont a la Moncloa -les 23 que Artur Mas va traslladar el 2014 ni s’han tocat-. Un gest del president espanyol que, si bé segueix mostrant-se inflexible amb el procés sobiranista i la proposta d’un referèndum vinculant, veu possible “col·laborar” i posar-se “d’acord” en “grans temes”, com l’acollida de refugiats i un nou sistema de finançament, un diàleg només en les qüestions que afecten totes les autonomies. El contacte entre Junqueras i Sáenz de Santamaría, però, serà puntual i no implicarà l’activació de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, somort d’ençà que Mariano Rajoy és l’inquilí de la Moncloa. Qui hauria de presidir aquesta comissió per part catalana és el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva. Rajoy va mostrar-se obert ahir a presentar menys recursos al Tribunal Constitucional (TC), per bé que va insistir que “la llei cal respectar-la”. “Hem de fer un esforç per tenir menys disputes”, va concloure davant de la premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Objectiu de dèficit

El primer gest de Rajoy va coincidir amb la reunió amb Puigdemont. El ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va anunciar que ampliava el límit del dèficit a les comunitats per a aquest 2016 del 0,3% al 0,7%. Això sí, lluny del llindar que ha reclamat la Generalitat, de l’1,7%, perquè l’actual és “desproporcionat i injust”, segons el Govern. Rajoy es va mostrar inflexible a ampliar-lo més perquè Espanya encara viu, va dir, una “època difícil”.

Finançament autonòmic

Rajoy va vendre com un gran anunci la voluntat de posar-se d’acord en un nou sistema que millori la situació de Catalunya, un punt que ja portava al seu programa electoral. Puigdemont considera el model actual -que s’havia de revisar el 2014-“discriminatori” i demana avançar recursos a compte de la revisió del model. En el document dels 46 punts, el Govern recorda que la limitació de mesures tributàries, recorregudes al TC, frena l’increment d’ingressos de la Generalitat en més de 800 milions l’any i lamenta les condicions d’accés al crèdit (FLA).

Pobresa energètica

En aquest punt, Rajoy va fugir d’estudi. Puigdemont va denunciar que el govern espanyol hagi portat al TC -i s’hagi suspès així de manera cautelar- la llei per garantir a les persones més vulnerables la llum, el gas i l’aigua, i que preveia la creació d’un fons d’atenció solidària de subministraments bàsics. El líder del PP es va limitar a dir que el cost de la factura ha baixat un 16% en l’últim mes.

Atenció als refugiats

Puigdemont va insistir en la disposició de les administracions catalanes a acollir 4.500 persones refugiades. Va recordar que així ho han comunicat a Brussel·les, mentre que el govern espanyol només n’ha acceptat 18 dels 16.000 als quals s’ha compromès i ha retirat a les comunitats els fons de garantia. Rajoy va prometre 83 milions d’euros per a les ONG i va reclamar “coordinació” en aquest tema: “Si cadascú va per un lloc diferent, no anirem bé”.

stats