Junqueras surt en defensa de Cambray en ple conflicte amb els sindicats

Avala la reforma de la immersió i carrega contra els que promouen un "esperit de derrota"

3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte al consell nacional d'ERC.

BarcelonaHaver-se convertit en el primer partit del Govern és per a ERC un motiu d'orgull, però també l'obligació d'haver d'apagar més focs que quan era el germà petit de la coalició. En les últimes setmanes el conflicte està instal·lat en la conselleria d'Educació per dos grans motius: l'enfrontament que viu el departament amb els sindicats del sector i la polèmica que ha originat la proposta de reforma de la immersió lingüística. Aquest dissabte, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha centrat el seu discurs davant del consell nacional del partit en donar el seu ple suport al conseller que està a l'ull de l'huracà, Josep Gonzàlez-Cambray. "No tothom està d'acord en tot, però estic convençut que aquells elements de discrepància són clarament menors comparat amb tot allò positiu que fem cada dia", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inhabilitat de càrrec públic per la sentència de l'1-O del Suprem, la feina de Junqueras se centra bàsicament en la seva tasca al partit. Per ara, sempre alineant-lo al servei del Govern. Aquest dissabte n'ha donat una bona mostra fent servir els micròfons per escenificar que ningú està pensant en rellevar Cambray per molta pressió que faci la comunitat educativa. El líder republicà ha reivindicat que des de la conselleria s'han "rebaixat les ràtios de les nostres escoles" i, encara més recentment, s'ha anunciat que a partir de l'any que ve serà gratuït el P2, l'últim curs a les escoles bressol públiques. "Res és tan potent per a la igualtat d'oportunitats com que els nostres fills passin el màxim temps possible a les escoles", ha dit. Entre els assistents hi havia el mateix conseller Cambray.

Sobre la qüestió de la immersió, no ha entrat en la lletra petita de la reforma, que també ha posat en peu de guerra alguns partits i algunes entitats pro llengua. En aquest àmbit s'ha limitat a reivindicar Esquerra com una formació històricament alineada a favor de la llengua. "Nosaltres la defensem cada dia utilitzant-la en tots els àmbits en els quals tenim representació", ha proclamat. I també ha avisat que la defensa del català no només és tasca del Govern, ja que la llengua també "se la prestigia" fent "bon cinema, bona literatura i utilitzant-la en el món del treball". Malgrat l'aval a la gestió de la Generalitat, ha assegurat que és conscient que hi ha molta gent que expressa la seva preocupació i fins i tot "la seva indignació".

La crítica

El líder republicà mira d'utilitzar aquests conclaves del partit per aixecar la moral als consellers nacionals, entre els quals hi ha dirigents del Govern de diversos nivells. A ells els ha dit que és evident que de "dificultats n'hi ha moltes, però de motius per a l'esperança també". Finalment, Junqueras ha dedicat una part del seu discurs a fer crítica, tot i que aquesta vegada no ha quedat clar qui n'era el destinatari. ¿Potser els sindicats educatius? ¿El soci de Govern? ¿Els crítics amb la gestió de la Generalitat? Crípticament, ha lamentat que hi ha qui sembla que "estigui interessat en contagiar-nos l'esperit de derrota". "Els que escampen un discurs derrotista són aquells que posen fàcil la feina d'aquells que ens volen derrotats", ha dit. El segon subjecte de la frase no pot ser ningú més que l'Estat. Respecte del primer subjecte, hi poden haver més dubtes. Però això és el que suposa liderar el Govern del país: un front obert cada setmana. I algunes vegades, fins i tot cada dia.

stats