Els sindicats planten el departament en la taula sectorial d'educació

Acusen la conselleria, que vol continuar negociant, de no presentar propostes reals

ARA
2 min
Part dels docents es van concentrar dimecres, durant l'última jornada de vaga, davant de la seu d'ERC a Barcelona

BarcelonaDesprés dels sis dies de vaga d'aquest mes de març al sector educatiu, les posicions entre els sindicats i la conselleria continuen igual d'allunyades. Aquest dijous els representants dels docents i professors han plantat el departament i no s'han presentat a la reunió de la taula sectorial d'educació prevista per avui. En un comunicat unitari, els sindicats asseguren que les propostes d'Educació "no s'ajusten dins el termini i en la forma escaient a una negociació real" i acusen el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, d'intentar "manipular l'opinió pública" filtrant als mitjans de comunicació que han fet propostes als treballadors, malgrat que no les han rebut fins a dotze hores abans de la reunió.

"Tot plegat és una prova més del tarannà de la conselleria d'Educació", assegura el comunicat, que explica que els representants dels docents només estudiaran les propostes que "donin peu a una negociació real i no a buscar cops d'efecte mediàtics". A partir d'ara, a més, estudiaran els pròxims passos a seguir en la mobilització del col·lectiu. Des de la conselleria han demanat als sindicats continuar negociant.

Canvis a partir del curs 2023-2024

La negativa a assistir a la reunió arriba hores després que el departament hagi proposat una reducció d'una hora lectiva per als mestres d'infantil i primària a partir del curs 2023-2024 i per als professors de secundària a partir del curs 2024-2025, malgrat que els sindicats urgien a aplicar els canvis a partir del curs vinent. Els representants dels docents lamenten que la proposta es filtrés a El Periódico hores abans de la convocatòria de la taula de negociació i just després de l'última jornada de vaga d'ahir. Per això al comunicat acusen Cambray d'intentar "manipular l'opinió pública".

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, defensa que la reducció d'hores lectives d'aquí dos cursos a primària i d'aquí tres a secundària ja és un "canvi substancial", i assegura que és impossible reduir-les abans tal com demanen els sindicats perquè tècnicament seria "difícil" aplicar el canvi en tan poc temps, i perquè no hi ha diners consignats al pressupost del 2022 per assumir aquesta reducció d'hores lectives.

La conselleria també oferia altres mesures ja anunciades públicament, com la substitució dels terços de jornada per mitges jornades, la reducció de les ràtios d'alumnes per cada docent a P3 i P4 –de manera que hi hagi 20 alumnes per classe– i l'estabilització de personal. Tot plegat suposaria una inversió del departament de 494.657.884 euros els pròxims quatre anys. Collell assegura que aquesta xifra demostra que hi ha una "aposta clara" del departament i del Govern "per revertir la situació". "Revertir unes retallades de tants anys i amb tants punts no es podia fer tot alhora", assegura Collell, que ha demanat comprensió als sindicats.

Però els representants dels treballadors insisteixen que els canvis haurien d'arribar abans i asseguren que una bona part de les mesures anunciades per la conselleria, com ara la reducció del nombre d'alumnes per classe a P3 i P4, ja feia temps que s'havien anunciat. Collell ha demanat als representants dels treballadors que reconeguin la legitimitat del Govern per prendre decisions i que tornin a la taula de negociació sindical. "Som a la taula, no ens en mourem i tornarem a demanar-los que s'hi asseguin. Confiem que puguem arribar a un acord", ha insistit.

stats