Educació

P2 serà gratuït a les llars d'infants públiques a partir del curs vinent

Les famílies dels centres privats s'estalviaran 800 euros anuals

4 min
Un nen d'una escola bressol de Barcelona.

BarcelonaEl nivell de P2 d'educació infantil serà gratuït per a l'alumnat de les llars d'infants de titularitat pública a partir del curs vinent, i per als dels centres privats les quotes anuals s'abaratiran 800 euros. Així ho ha explicat aquest matí el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, després de signar un acord amb les dues entitats municipalistes –que representen els ajuntaments catalans– i les tres patronals d'educació infantil, un pacte que garanteix el finançament del Govern d'aquestes places fins al 2025, és a dir, fins al final d'aquesta legislatura.

La gratuïtat d'aquest nivell educatiu (l'infantil P2) és una de les promeses que va fer el president, Pere Aragonès, en el seu discurs d'investidura, però finalment només beneficiarà els alumnes de les 42 llars de titularitat de la Generalitat i els de les 947 de propietat municipal, perquè com que l'educació infantil no és una etapa obligatòria d'educació no es pot copiar el model de concert que hi ha a nivells superiors. 

Fins ara les llars d'infants municipals es financen a parts iguals entre l'Ajuntament de cada població, la Generalitat i les quotes de les famílies. Amb l'acord amb els municipis, Cambray ha assegurat que el Govern es compromet a doblar la seva aportació fins als 1.600 euros per alumne i any a les escoles bressol per cobrir la part de les famílies. Això vol dir que les famílies d'aquests centres públics no hauran de pagar res pels fills matriculats a P2, però sí que hauran de continuar fent-se càrrec de les despeses extres de serveis com els d'acollida, menjador i extraescolars. En tot cas, si els ajuntaments volen cobrir-ho amb pressupostos propis, podran fer-ho.

"Aquest curs 2022-23 fem un pas endavant que no s'havia fet mai. És un acord històric a través del qual la Generalitat passarà a pagar dues de les tres vies de finançament [assumint la part de les famílies]", ha subratllat el conseller Cambray. "A més, el Govern es compromet a consolidar aquest cost en els pressupostos futurs i fer-ho extensiu als altres cursos fins a aconseguir el nostre objectiu, finançar dels 0 als 18 anys, per tenir una escolarització totalment gratuïta", ha afegit.

Al seu torn, les associacions de municipis també han celebrat l'acord i han coincidit a destacar que és només un punt de partida. "És l'inici del camí per aconseguir la gratuïtat de la resta de places també a les escoles bressol, i no només les de P2", ha subratllat la vicepresidenta de l'Associació Catalana de Municipis, Marta Bosch. "Catalunya torna a ser pionera i tindrà els primers territoris de tot l'Estat a implementar aquesta mesura", ha celebrat la presidenta de la Federació de Municipis, Olga Arnau, que ha anat una mica més enllà i també ha demanat el compromís dels pròxims Governs: "És un pas endavant de país i per això demanem que no sigui només un acord amb aquest Govern, sinó que els pròxims Governs també s'hi comprometin, per evitar un retrocés per a les famílies", ha demanat.

Els 1.600 euros per plaça a què s'ha compromès el Govern és una tarifa mitjana, segons ha admès el mateix conseller, que ha subratllat que en la majoria de casos els ajuntaments acabaran tenint menys despesa. Hi ha escoles bressol públiques, però, en què el cost de la plaça és més elevat. Aquests casos –que segons Cambray són pocs– es podran estudiar un per un "perquè cap ajuntament acabi tenint més despeses de les que tenia", ha dit el conseller.

800 euros a les privades

Una altra situació habitual en grans ciutats, com per exemple a Barcelona, és que no hi ha prou escoles bressol públiques, i els pares i mares que treballen es veuen empesos a buscar-ne de privades per falta de places públiques. Per a aquests casos, l'acord que ha presentat Cambray estableix amb les patronals que també s'incrementa la subvenció del Govern a les escoles privades fins a 800 euros per plaça a partir del curs vinent (fins ara la subvenció era de 300 euros per plaça).

A la pràctica, això vol dir que el curs serà 800 euros més barat per a les famílies, i en el cas de ser nuclis vulnerables aquesta quantitat es doblarà: 1.600 euros menys per alumne i curs. Tot i que el departament no pot regular ni fixar el preu de les llars d'infants perquè cobreixen una etapa no obligatòria, sosté que suposarà un estalvi important, perquè en aquest nivell "els preus no són desorbitats". A més, aquesta subvenció està "directament vinculada a abaratir el preu a les famílies". "Garantim una baixada de preu, també a les privades perquè la subvenció es lliga a la reducció de la quota de les famílies", ha insistit el conseller.

Segons dades d'Educació, hi ha 1.700 escoles bressol homologades, de les quals més de 700 són privades. Uns 30.000 alumnes s'escolaritzen en centres privats en aquesta etapa i hi ha molts altres que no surten a les estadístiques oficials perquè el centre, tot i funcionar com una escola bressol, no té aquesta homologació per part de la Generalitat. La pública cobreix uns 50.000 alumnes al país entre els 0 i els 3 anys. És a dir, aproximadament el 40% de les places estan proveïdes pel sector privat.

110 milions d'euros de fons Next Generation per fer noves places

Dels fons de recuperació Next Generation de la Unió Europea, a Catalunya li pertoquen 110 milions d'euros per al nivell 0-3 anys. Són partides que arribaran en tres anys i que han d'ajudar a finançar la creació de noves places, ja sigui a través de la compra d'espais o de terrenys per a la construcció de nous centres o de la seva rehabilitació. "Hem d'aprofitar aquests recursos", ha dit Cambray. Segons la norma, els ajuntaments seran els que hauran de demanar l'accés a aquestes partides, que es tradueixen en 10.000 euros per plaça. Un 20% d'aquesta quantitat estarà destinada a les obres de millora i un altre 20% com a mínim a la nòmina dels professionals. "És una bona oportunitat per impulsar l'educació infantil", admeten des d'Educació, però alhora retreuen que el govern espanyol no hagi permès destinar aquesta injecció econòmica a millorar les instal·lacions de centres ja existents.

stats