Política 05/08/2015

Romeva demana una "revolta dels somriures" per fer front a un Estat que ha "apallissat" els catalans

L'espai reservat al Parc de la Ciutadella es queda petit per acollir el primer acte de la candidatura sobiranista unitària, que fa una crida a inscriure's en una llista simbòlica de 13.500 "candidats" ciutadans

Roger Mateos
2 min
Raül Romeva, durant l'acte d'aquest dimecres a la Ciutadella / CÈLIA ATSET

BarcelonaPrimer acte públic de la candidatura de Junts pel Sí per a les eleccions del 27 de setembre. L'espai escollit, al costat de l'hivernacle del Parc de la Ciutadella de Barcelona, s'ha quedat petit per acollir els centenars de persones que s'hi han congregat. En l'acte, conduït per la periodista Pilar Carracelas, s'ha fet una crida a inscriure's en una llista simbòlica de 13.500 "candidats" ciutadans, cent per cada escó del Parlament. Als voltants de l'escenari s'hi han instal·lat taules amb butlletes per poder inscriure's com a "candidat pel 'sí'", en què es crida a formar part de la "llista més gran, diversa i compromesa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera a intervenir ha sigut Muriel Casals, presidenta d'Òmnium i número tres de la candidatura per Barcelona, que ha demanat a la gent que "s'impliqui" en la campanya. "Volem guanyar, estem molt a prop de fer realitat el somni, però encara ens queda feina", ha afirmat. També ha parlat el president de Súmate i número sis de la llista, Eduardo Reyes, que ha fet una crida a "sacrificar-se" per assolir "un futur millor per als nostres fills i néts". "No heu de fallar", ha reblat.

El cantautor i número u per Girona, Lluís Llach, també s'ha mostrat optimista i ha exclamat: "Hem decidit deixar de ser aspirants a ciutadans per esdevenir ciutadans de ple dret". L'economista i cap de llista per Tarragona, Germà Bel, ha rememorat el seu passat socialista, que es va truncar quan va arribar a la conclusió que "havia fracassat en la idea de reformar Espanya perquè Catalunya tingués més espai polític".

El gruix de l'acte l'ha concentrat el discurs del cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que ha demanat estendre aquesta "onada d'il·lusió col·lectiva i de compromís" per la independència, en què cadascú ha "abandonat el seu espai de comoditat". "Tothom està fent un esforç, tothom està cedint", ha destacat Romeva, que ha citat el gest d'Oriol Junqueras en concórrer en una llista amb el seu "adversari polític", mentre Artur Mas accepta anar "de número quatre en una llista amb mi al capdavant". Romeva mateix ha reconegut que va haver de superar les "contradiccions" que li generava concórrer en una llista tan heterogènia.

Ara, considera que cal reunir el màxim de voluntats per no "malbaratar" l'oportunitat d'assolir un estat independent a través d'una "revolta dels somriures", per fer front a un Estat que ha "apallissat" els catalans amb "lleis injustes i regressives, multes milionàries i querelles indecents".

En les primeres files hi seien figures de CDC (Francesc Homs, Josep Rull, Jordi Turull o Lluís Corominas) i ERC (Marta Rovira, Anna Simó), que no han intervingut en l'acte d'aquest dimecres, en què el protagonisme l'han concentrat les personalitats de la societat civil.

stats