Política 23/09/2015

Junts pel Sí veu viable rebaixar impostos i a la vegada recaptar més amb la independència

Roger Tugas
1 min

BarcelonaEl projecte tributari de Junts pel Sí passa per una Hisenda pròpia que corregeixi les ineficiències de l'agència tributària estatal i lluiti millor contra el frau fiscal. Així, el director del programa per a la definició d'un nou model d'administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha defensat que ja està tot preparat per implementar un model basat en "la confiança i la transparència", amb diferents mesures per "prestigiar" el pagament de tributs i centrar la persecució del frau en els perfils que toqui. "Es dóna una paradoxa, i és que, amb uns tipus dels més alts de la UE, l'estat espanyol no ha aconseguit situar-se en la mitjana europea de recaptació en relació al PIB", ha assenyalat, com un element a corregir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Iglesias ha apuntat que la Hisenda catalana es dividiria en quatre agències: una per prevenir i perseguir el frau (ja existeix); una per informar el contribuent (s'està fent); la de duanes (pendent); i la de la propietat immobiliària (que inclouria el cadastre).

"No improvisem, sabem com ho volem fer, ho tenim tot perfectament preparat", ha destacat Artur Mas, i ha insistit que es pot "recaptar més i reduir els tipus impositius". Així, s'ha fixat com a repte reduir a la meitat el frau fiscal (del 20% al 10% del PIB, aproximadament), cosa que, unit a la supressió del dèficit fiscal, hauria de permetre pujar les pensions un 10%.

stats