Política 08/11/2016

Junts pel Sí ignora la proposta de modificació del sistema electoral perquè ja pensa "en la República"

Catalunya Sí que Es pot portarà al ple un text que vol canviar el model de representativitat, basant-se en l'Estatut del 2006

Jordi Mumbrú
2 min
El Parlament crea el registre  de lobis i fa públiques les agendes

BarcelonaLa proposta de modificació del sistema electoral que portarà al ple Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) està condemnada al fracàs. La proposta, que implicaria donar el mateix valor al vot urbà que al rural, necessita el suport de dos terços de la cambra, i Junts pel Sí ja ha anunciat que no s'oposarà al debat però que hi votarà en contra. "No estem en aquesta lògica autonomista", ha dit el portaveu adjunt de la coalició al Parlament, Roger Torrent. Segons ha assegurat, "aquest debat no es correspon amb la realitat que està vivint el país". "Nosaltres ja estem centrats en el referèndum que ens ha de portar a les portes de la República", ha defensat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, no ha estat capaç d'aclarir amb quin sistema electoral caldria celebrar unes hipotètiques eleccions constituents en cas que s'acabi celebrant un referèndum i guanyi el sí.

Torrent també ha criticat que CSQP no hagi consultat el text amb la seva formació abans de presentar-lo. "No és la millor manera de buscar consensos", ha criticat. Tot i així, el portaveu adjunt de JxSí ha reconegut que comparteixen "bona part del contingut" que proposa CSQP, tret de l'apartat que afecta el sistema electoral. La proposta de CSQP obligaria els partits a posar com a representants de les seves formacions els candidats que més vots hagin aconseguit a cada vegueria. D'aquesta manera, les vegueries estarien més ben representades, segons fonts de CSQP. A canvi d'aquesta modificació, els 'comuns' proposen que s'elimini l'actual sistema corrector, que dóna més valor al vot rural que a l'urbà. Per aconseguir un escó a Barcelona calen gairebé el doble de vots que a Lleida.

Malgrat tot, Torrent ha avançat que la seva formació no votarà a favor de l'esmena a la totalitat que ha presentat el PP, de manera que la proposta es podrà discutir.

L'actual llei electoral encara és la de l'Estatut del 1979. L'any 2006, amb el nou Estatut, es va fixar que la nova llei havia de ser proporcional i tenint en compte la representativitat del territori.

stats