Junts es querella contra Casado per les seves declaracions sobre la immersió

El denuncia per incitació a l'odi després de dir que les escoles no deixen anar al lavabo als nens que parlen castellà

2 min
El secretari general de Junts, Jordi Sánchez, acompanyat del Secretari d'Afers Jurídics del partit, Joaquim Jubert, i l'advocat Jordi Pina.

BarcelonaL'espiral d'exageracions de la dreta contra la immersió lingüística va arribar al zenit aquest divendres quan el líder del PP, Pablo Casado, va afirmar sense cap prova que a Catalunya hi ha professors que tenen "instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà". Fins ara, els partits polítics defensors de la immersió havien decidit plantar cara a afirmacions com aquestes des del terreny declaratiu. Aquest dissabte, però, s'ha inaugurat la batalla en l'àmbit judicial: JxCat ha presentat davant la sala segona del Tribunal Suprem una querella per incitació a l'odi, injúries i calumnies contra el dirigent popular. El secretari general del partit independentista, Jordi Sànchez, ha acusat Casado de mentir amb l'única finalitat de "fomentar l'odi de la resta d'Espanya cap als docents catalans, cap als responsables del sistema educatiu i, en particular, cap als càrrecs públics designats per Junts". Fent aquest pas, JxCat s'avança al Govern -del qual forma part-, que aquest divendres ja havia dit que rumiava presentar una denúncia en la mateixa direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit de Carles Puigemont veu tres delictes en la conducta de Casado. Un de calúmnies per imputar als docents i a càrrecs públics de Junts conductes que, si fossin certes, serien delictes, per exemple, contra la integritat moral. Un segon delicte d'injúries, perquè JxCat considera que les mentides del president popular són tan grolleres que és impossible haver fet aquestes declaracions sense el "ple coneixement" que eren una "falsedat". El tercer delicte seria el d'incitació a l'odi perquè es considera que l'únic que busca Casado és fomentar l'hostilitat cap als mestres de Catalunya. "Amb l'únic objectiu de deshumanitzar-los i presentar-los com a autèntics monstres davant l'opinió pública", resol la querella.

Des de la Ciutat de la Justícia i acompanyat del seu advocat, Jordi Pina, Sànchez ha acusat Casado de buscar "un enfrontament a la societat catalana" i ha justificat la querella argumentant que no es poden "acceptar de cap manera" les seves paraules. "La qüestió és dir prou entre tots, tant partits com entitats. Volem que la justícia prengui cartes en l'assumpte i freni la continuada actuació dels dirigents que, de manera irresponsable, només vessen odi", ha declarat Sànchez. La querella s'ha presentat davant la sala segona del Suprem perquè, com que Casado és diputat al Congrés, té la condició d'aforat.

El Govern també es prepara

Amb la presentació d'aquesta querella, Junts s'avança al Govern, que des d'ahir té els serveis jurídics estudiant si també porten Casado davant la justícia. Ho va anunciar el mateix president, Pere Aragonès, que va considerar que les paraules del dirigent popular havien sigut "infames". Fonts de Presidència de la Generalitat consultades per l'ARA expliquen que els advocats hi estan "treballant". La idea és presentar la denúncia, "però s'ha de fer bé", assenyalen les mateixes fonts.

stats