Política 20/07/2021

La jutge arxiva les denúncies per les cartes amb bales que van rebre Iglesias, Marlaska i Gámez

Considera que no es pot identificar el responsable de les amenaces

ARA
2 min
L'amenaça de mort que va rebre Pablo Iglesias

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 3 de Madrid ha acordat arxivar les denúncies arran de les cartes amb bales que van rebre l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, l'exministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, durant la campanya per les eleccions a la Comunitat de Madrid del 4 de maig. La magistrada considera que "si bé els fets podien ser constitutius d'un delicte", no han trobat dades que permetin identificar els responsables d'aquest enviament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge va rebre una primera denúncia per la carta dirigida a Iglesias i, a partir d'aquí, va assumir la resta de denúncies de Marlaska i Gámez. També va assumir una altra causa per la denúncia que va presentar Vox, que pretenia exercir d'acusació popular en el procés. La magistrada ja havia arxivat provisionalment al juny la causa perquè no hi havia un autor determinat, la va tornar a obrir per iniciativa de Vox i ara n'ha tornat a decretar el sobreseïment provisional per la mateixa raó.

El 22 d'abril es va fer públic que Iglesias, Marlaska i Gámez havien rebut una carta anònima que contenia un missatge amenaçador i també bales. Pocs dies després, la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, també va rebre una carta amb una navalla ensangonada a la seu del ministeri. En aquest cas, l'autor va ser identificat. Era un veí d'El Escorial amb problemes de salut mental que ja havia enviat altres cartes amenaçadores.

Les cartes amenaçadores van irrompre en plena campanya electoral per les eleccions madrilenyes i van acabar marcant la seva recta final. Unides Podem va acusar l'extrema dreta de crear un clima que porta a aquest tipus d'accions i el seu cap de llista, Pablo Iglesias, va abandonar un debat electoral davant la negativa de la candidata de Vox, Rocío Monasterio, de condemnar les amenaces rebudes.

stats