L'esquerra aixeca un mur contra Vox per guanyar la batalla de Madrid

Iglesias arrossega el PSOE i Més Madrid a plantar Monasterio al debat de la Cadena SER

4 min
El candidat d'Unides Podem el 4-M, Pablo Iglesias, intervenint en un acte al districte madrileny de Villaverde

MadridIntentar mobilitzar el votant és una constant de qualsevol campanya electoral, però a la Comunitat de Madrid amb més motiu l'esquerra es va marcar com a objectiu des del principi despertar el seu electorat per fer fora Isabel Díaz Ayuso de la Puerta del Sol. En un territori on tradicionalment la dreta ha acudit en massa a votar el PP i l'esquerra s'ha embolicat en baralles internes que han desmotivat els seus simpatitzants, la cita del 4-M obligava a una treva entre PSOE, Més Madrid i Podem. Cada partit ha fet la seva campanya fins ahir, que les amenaces amb bales a Pablo Iglesias van provocar un front d'unitat contra Vox, reticent a condemnar sense pal·liatius els fets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eclosió es va viure al debat electoral organitzat per la Cadena SER: el líder de Podem va advertir que si la candidata de l'extrema dreta, Rocío Monasterio, no es retractava d'haver posat en dubte la veracitat de les amenaces, abandonaria. I així va ser. Al cap d'una estona, després que Monasterio mantingués tota l'estona una actitud provocadora, Ángel Gabilondo (PSOE) i Mónica García (Més Madrid) també es van aixecar de la cadira. Fi del debat conduït per Àngels Barceló, que va preferir continuar-lo en lloc d'expulsar Monasterio perquè Iglesias es quedés, i cancel·lats els que estaven previstos a La Sexta i TVE la setmana vinent.

En tot plegat va quedar en un segon pla la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, que ja havia anunciat que només participaria en el debat organitzat per Telemadrid que va tenir lloc dimecres. “Sense dubte, condemno qualsevol amenaça, com he fet sempre”, va piular, per bé que la reacció del PP no va ser unànime. El compte oficial del PP de Madrid va publicar primer un tuit que deia “Iglesias, tanca al sortir”, però va ser esborrat de seguida. El president del partit, Pablo Casado, va explicitar una “condemna sense matisos” i el desig que es castigui amb la “màxima severitat” els autors de les amenaces, mentre que el portaveu popular i alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, va retreure a Iglesias “hipocresia” per haver marxat del debat després que Vox fes “el mateix que ell” al no condemnar amb la mateixa rotunditat tots els casos de violència, i va posar d’exemple les pedrades a policies a l’acte de Vox de Vallecas de fa unes setmanes.

Punt d’inflexió

"Al feixisme no se'l discuteix, se'l combat" és una de les proclames que l'activisme antifeixista té gravat però que no s'havia mai traduït en accions en el terreny institucional. La presència de Vox a les institucions i en els debats electorals s'ha normalitzat, tal com va passar a Catalunya el 14-F –excepte a SER Catalunya, on no es va convidar Ignacio Garriga–. Ho sap bé Pedro Sánchez, que durant la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril del 2019 –les primeres en què la ultradreta va tenir representació– va condicionar la seva presència al debat de candidats al fet que també hi participés el candidat de Vox, Santiago Abascal.

Caldrà veure quin és el recorregut del cordó sanitari a Vox, però com a mínim de cara a la campanya del 4-M s'ha marcat un punt d'inflexió. Abans d'arribar a l'equador –queden encara deu dies per als comicis–, Iglesias va aconseguir ahir arrossegar PSOE i Més Madrid cap al frame de feixisme o democràcia. El candidat d'Unides Podem ha plantejat aquesta dicotomia des de l'inici i la resposta que rebia de Gabilondo era que no volia governar amb "extremistes". El panorama s'ha girat com un mitjó i ahir el candidat socialista va acusar Vox de fer “apologia permanent de valors no democràtics”.

Gabilondo ja va anunciar dijous el seu allunyament de Cs, en un canvi d’estratègia alimentat des de Ferraz i la Moncloa tan bon punt es va constatar que només el PP capitalitza la desfeta de la formació taronja que auguren les enquestes. En terra de ningú, ahir Edmundo Bal va reflectir exactament la posició de Cs en aquests comicis i es va quedar sol reclamant que continués el debat a la Cadena SER, de la mateixa manera que dimecres a Telemadrid ja va reivindicar que no se situa ni en un bàndol ni en l’altre de la Guerra Civil.

Les urnes diran si la polarització de Madrid ja no deixa espai per a la indefinició de Cs, i si Vox treu rèdit de la seva estratègia de provocar fins al límit. El partit d’extrema dreta va acabar d’embolicar la jornada anunciant que es vol personar com a acusació popular en una eventual investigació de la carta a Iglesias, que va presentar una denúncia a comissaria per una “greu amenaça” que inclou “material de guerra”. Ahir l’entorn mediàtic de l’esquerra va reobrir el debat sobre la il·legalització de Vox, citant la llei de partits, que ho preveu quan es “legitimi la violència”.

De moment, l’objectiu de l’esquerra és impedir que Ayuso mantingui el poder i el baròmetre del CIS de dijous manté el partit obert. L’episodi d’ahir va servir per collar la presidenta en funcions, que només té opcions de governar si pacta amb la formació ultra, i cridar novament el votant progressista perquè el 4-M vagi a les urnes.

L'humil barri de Villaverde abriga Iglesias

Iglesias, protagonista d'aquest cop d'efecte de la campanya, ha acabat la jornada celebrant un míting a la Plaza Mayor del districte de Villaverde, el tercer amb menys renda per càpita de la capital espanyola. El líder de Podem ha reviscut un acte de barri com els dels inicis de la formació, amb els veïns drets donant-li la benvinguda al crit de "Sí que es pot!" i acomiadant-lo fent-li un passadís i demanant-li fotografies. Una de les persones que se li ha acostat és l'Asunción, incansable activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca amenaçada de ser desnonada. Iglesias ho va aprofitar per posar l'accent en la protecció dels serveis públics i afirmant, contra Díaz Ayuso, que la llibertat és que una família "que no té res tingui accés a la sanitat i l'educació amb igualtat d'oportunitats".

stats