TRIBUNALS
Política 19/07/2012

El jutge del Palau posa una fiança de 3,3 milions a CDC

El jutge que investiga el cas Palau va imposar ahir una fiança de 3,3 milions d'euros a CDC, que l'ha de fer efectiva avui. El partit presentarà recurs i veu "febles" els indicis de finançament irregular.

Laura Díaz-roig
3 min
PREOCUPACIÓ 
 Mas, president de CDC  i del Govern, ahir a la Nit del Pensament de la CatDem, també esquitxada pel cas.

BARCELONA.Convergència Democràtica de Catalunya té previst pagar avui mateix la fiança de 3,3 milions d'euros que li va imposar ahir Josep Maria Pijuan, el jutge que investiga el cas del saqueig del Palau de la Música. El magistrat considera que hi ha prou indicis que la formació va rebre comissions lligades a l'adjudicació d'obra pública a la constructora Ferrovial a través de l'entitat cultural. I per això va declarar ahir el partit responsable civil "a títol lucratiu" i li va exigir l'abonament de la fiança en 24 hores, que la formació farà efectiva amb avals bancaris. Si no fos així, el jutge embargaria els béns del partit fins a cobrir l'import.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC va confiar ahir al seu número tres, el secretari d'organització Josep Rull, la reacció a la mesura judicial. Rull va reiterar que el partit "no s'ha lucrat ni del Palau ni de cap altra entitat". Per això, després de pagar la fiança, recorreran la interlocutòria amb l'objectiu de desmuntar els "febles indicis" sobre els quals creu que se sustenta la decisió judicial, que alguns càrrecs no es van estar d'atribuir a una ofensiva contra el catalanisme a les portes de l'embat pel pacte fiscal.

Entregues opaques

En la seva interlocutòria, Pijuan assegura que hi ha proves que CDC va rebre fons de l'Associació Orfeó Català "a través d'entregues opaques de diners en efectiu" fetes entre els anys 2002 i 2008 per l'expresident del Palau Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, amb la col·laboració de la filla d'aquest últim, Gemma Montull, tots ells imputats en la causa.

Les entregues de diners haurien reportat un total de 2.314.495 euros i van ser lliurades, segons el jutge, als tresorers de CDC Carles Torrent -que va morir el març del 2005 i que hauria rebut 570.961 euros- i al seu substitut, l'imputat Daniel Osàcar, que hauria rebut més d'1,7 milions. El destí final hauria estat, en tot cas, CDC, ja fos via la Fundació Trias Fargas -actual CatDem-, en què Torrent i Osàcar tenien càrrec, o directament a la formació.

Un milió de la Fundació

El jutge també explica en la interlocutòria que de les investigacions més recents se'n desprenen indicis que, a part de les entregues de l'Orfeó, CDC va ser beneficiària d'"una desviació de fons" de la Fundació del Palau per un import de, com a mínim, 982.583 euros. Aquest pagament es va "instrumentalitzar" amb facturacions falses a empreses com New Letter i Letter Graphic entre 2007 i 2009. Les factures, segons Pijuan, no corresponien a serveis prestats per les societats a la Fundació del Palau o a CDC.

Els pagaments de la facturació falsa s'haurien fet amb càrrec a donacions que el Palau havia rebut de la constructora Ferrovial, "sota l'aparença de l'acord de patrocini" entre les dues empreses. "Les donacions no obeïen a la liberalitat del donant -Ferrovial-, sinó al pagament de comissions per obra pública adjudicada a Ferrovial", destaca el jutge. Entre aquestes obres -Pijuan en cita quatre-, hi ha la construcció de la línia 9 del Metro de Barcelona i el complex judicial de la Ciutat de la Justícia. Les quatre es van adjudicar amb CiU al Govern. El magistrat assegura que en el cobrament d'aquestes "comissions", hi haurien intervingut com a intermediaris els imputats Millet i Montull, però també "persones afins a CDC".

El jutge detalla que els fons desviats mitjançant la facturació falsa, haurien estat, alhora, pagats a la societat Mail Rent, matriu de New Letter, amb el concepte "lloguer de maquinària": entre 2007 i 2009 va arribar als 1,8 milions. Finalment, els diners haurien arribat a CDC amb "lliuraments opacs", ja fos de New Letter, Letter Graphic o Mail Rent o mitjançant donacions per un import de 775.000 euros.

stats