Política 10/09/2020

La jutge del 13 tanca el sumari i envia a judici el cas de l'organització de l'1-O

El cas afecta una trentena de càrrecs i excàrrecs de la Generalitat

Montse Riart / Quim Bertomeu
2 min
El manifest dels jutges defensa la legitimitat internacional de la consulta

BarcelonaNo hi haurà pròrroga d'un any com demanava la Fiscalia. El jutjat d'instrucció 13 de Barcelona ha tancat la causa contra una trentena de càrrecs i excàrrecs del Govern per l'organització de l'1-O i ha acordat enviar el cas a l'Audiència de Barcelona perquè busqui data pel judici. La investigació va néixer a partir de la denúncia d'un advocat per les declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, que va afirmar en unes conferències que el Govern havia accedit a les dades fiscals dels catalans, però es va acabar convertint en una macrocausa sobre l'organització de l'1-O i en la base de la causa que va acabar jutjant el Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gairebé un any després que el tribunal presidit per Manuel Marchena condemnés a entre nou i tretze anys de presó Oriol JUnqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raul Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; i inhabilités Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, l'Audiència de Barcelona haurà de començar a buscar espai al calendari per jutjar la primera causa que es va obrir per l'1-O. No serà fàcil, tenint en compte els recursos que encara hi ha sobre la taula del tribunal per resoldre i el fet que el sumari implica una trentena de processats, cosa que pot dilatar la durada de les sessions.

La darrera resolució de la magistrada Alejandra Gil únicament dona per tancat el sumari. Fa un any i mig però la jutge ja va decidir processar una trentena dels investigats, entre ells càrrecs i excàrrecs del Govern, la cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i diversos empresaris de companyies com Unipost quan va constatar que presumptament tenien un "pla comú" i que hi havia el ferm propòsit del Govern de Carles Puigdemont d'impulsar l'1-O malgrat ser conscients que era una il·legalitat.

En aquell escrit, la magistrada constatava la voluntat de celebrar una consulta refrendària, assajada el novembre del 2014, "amb la finalitat d'exercitar el dret d'autodeterminació i la constitució d'un estat, independent d'Espanya, i que es va plasmar en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 que va motivar la declaració d'independència que el president de la Generalitat va fer el 27 d'octubre al Parlament".

Els delictes dels que se'ls acusa

En la resolució, la magistrada processava els 30 investigats per presumptes delictes com malversació de cabals públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació, però els excloïa d'altres delictes com la rebel·lió i la sedició.

La Fiscalia de Barcelona va recórrer aquesta interlocutòria perquè també es processés per organització criminal 28 dels investigats, entre els quals el secretari de Comunicació i exsecretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons; la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; els directors de TV3, Vicent Sanchis, i de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i excàrrecs del Diplocat, però la jutge ho va desestimar.

stats