Política 27/09/2019

JxCat ultima la llista per al 10-N marcada pels contactes amb Fachin i Graupera

Bel, Borràs i Bonvehí es van reunir ahir amb els presos a Lledoners per abordar la seva candidatura

Núria Orriols
3 min
Els gestos del Congrés: la sessió constititiva en fotos

BarcelonaJxCat ultima la candidatura per a les eleccions espanyoles. Amb tota probabilitat tornarà a ser la mateixa que el 28 d’abril, amb els presos al capdavant, però aquestes últimes hores s’ha vist condicionada pels contactes amb qui va ser cap de llista de Front Republicà, Albano Dante Fachin, i també per converses “informals” amb el projecte de Primàries de Jordi Graupera. Segons diverses fonts consultades per l’ARA, dirigents de JxCat han entaulat una negociació amb aquelles formacions independentistes que opten per fer un front sobiranista que defensi no donar suport a la investidura a Madrid si no es posa “fi a la repressió” i es reconeix la possibilitat de fer un referèndum. En aquest sentit, apunten que hi ha hagut contactes amb Som Alternativa de Fachin, membres de Poble Lliure -pendents de si la CUP es presenta als comicis- i Primàries. “Tot està obert”, reiteraven algunes fonts al llarg d’aquesta setmana als passadissos del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta qüestió se’n va parlar dijous a la tarda en una trobada amb els presos de JxCat a Lledoners. Diverses fonts apunten que hi van acudir la diputada al Congrés Laura Borràs, el president del PDECat, David Bonvehí, i el secretari d’organització del partit, Ferran Bel. L’objectiu era acabar de tancar els serrells de la candidatura, en què els presos mantenen la disposició de participar-hi, malgrat que encara no s’hagi oficialitzat. Fonts coneixedores de les converses reconeixen que qualsevol aliança amb Fachin o Primàries és difícil que prosperi, però els contactes es mantindran aquest cap de setmana.

Reticències al PDECat

Fonts de JxCat argumenten que estan disposats a ser en totes les converses on es parli d’“unitat”, però també admeten que des del moment en què ERC descarta de participar-hi ja deixa de ser una llista unitària independentista i això afebleix una eventual aliança entre sectors ideològics fins ara oposats. De fet, dins el PDECat hi ha reticències -en alguns casos fins i tot oposició frontal- a una aliança només amb Fachin, que temps enrere era una de les veus més crítiques amb la formació. En canvi, alguns independents de JxCat fins i tot s’obririen a situar-lo a la candidatura. “Fachin va per lliure”, apunta un dirigent responent a aquesta qüestió, que té en compte a més que ja no estaria ben situat per liderar Front Republicà, perquè Poble Lliure l’hauria ofert a l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, segons va avançar Nació Digital.

Pel que fa a Primàries, l’encaix de les propostes també és difícil, tant des del punt de vista del mètode (primàries obertes) com programàtic. Graupera ja ha explicat el projecte: fer una candidatura de “bloqueig” que passi per votar no a qualsevol investidura i no donar suport als pressupostos estatals. Malgrat que sectors de JxCat -com el president, Quim Torra- veuen amb bons ulls mantenir el no al pròxim president espanyol fins que no s’assegui a negociar un referèndum, d’altres són proclius a facilitar la governabilitat si hi ha un mínim gest de diàleg. En tot cas, ahir la direcció del Partit Demòcrata ja va presentar la coalició PDECat-JxCat per concórrer als comicis davant la Junta Electoral -hi havia temps fins dilluns-. Per tant, qualsevol fórmula passaria per utilitzar l’aliança d’aquestes dues entitats.

Ara s’obre un termini del 2 al 7 d’octubre per presentar les llistes, on s’inclourien els presos. A partir d’aquí, la continuïtat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull dins la candidatura quedarà en mans del Tribunal Suprem i la sentència sobre l’1-O.

stats