Política 03/12/2020

JxCat, ERC i PSC rebutgen que els consellers i alts càrrecs es retallin un 14% el sou per destinar la rebaixa a despeses covid

El Parlament acorda reduir "de manera gradual i progressiva" les dietes per desplaçament

Ara
2 min
El ple del Parlament la setmana passada

BarcelonaJxCat, ERC i el PSC han impedit que el Parlament insti l'executiu a reduir en tres mesos un 14% les retribucions als membres del Govern i alts càrrecs per tal de destinar aquests recursos a despeses derivades del covid-19. Aquest era un dels punts de la moció que havia presentat la CUP i que s'ha debatut en el ple de la cambra catalana d'aquest dijous. La proposta ha rebut els vots a favor dels cupaires, els comuns, Ciutadans i el PP. Amb tot, la cambra catalana sí que ha aprovat per unanimitat reduir de manera "gradual i progressiva" les dietes i desplaçaments que perceben els diputats i regular-los en l'assignació fixa. És a dir, que s'incorporin al salari i, per tant, tributin en l'IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta qüestió s'havia posat sobre la taula en les últimes reunions de la mesa del Parlament, en què els comuns i la CUP havien demanat un acord per donar les dietes i desplaçaments a entitats que lluiten contra el coronavirus. El president del Parlament, Roger Torrent, però, ho va deixar a mans dels grups parlamentaris. El mes d'abril, la mesa sí que va tirar endavant un acord en què tots els diputats es comprometien a donar un 25% del sou a iniciatives destinades a la lluita contra la pandèmia.

La cambra catalana també ha aprovat per unanimitat emplaçar el Govern a posar tots els recursos disponibles de la Generalitat, a més d'augmentar la despesa, a fer front a la crisi social i econòmica i reforçar la sanitat pública. Els grups també han aprovat demanar a l'executiu que torni a exigir al govern espanyol que aprovi un pla de rescat amb ajudes directes per als sectors més afectats i a garantir ajudes directes pròpies per als treballadors "més afectats per la crisi".

Amb els vots a favor de tots els grups, tret de dos diputats del grup PSC-Units que s'han abstingut, la cambra també ha aprovat el punt de la moció de la CUP que apostava per crear en 15 dies una taula d'estudi sobre les fórmules de lluita contra la desocupació de llarga durada i els salaris que no permeten sortir de la pobresa, com la renda garantida de ciutadania, l'ingrés mínim vital o la renda bàsica. Aquesta taula hauria d'estar integrada pels grups parlamentaris, agents socials i sindicats per elaborar un pla estratègic.

Finalment, amb l'abstenció de Cs, el vot negatiu del PP i el vot favorable de la resta de grups, s'ha instat el Govern a reforçar i accelerar l'aplicació de la competència sancionada i inspectora que tenen l'Agència Catalana de Consum i l'Agència d'Habitatge de Catalunya en col·laboració amb determinats ajuntaments per sancionar grans propietaris que no compleixin la llei en matèria d'habitatge i de regulació del lloguer.

stats