Política 19/10/2020

JxCat, ERC i la CUP avalaran la suspensió de les regles fiscals al Congrés

La votació és clau perquè és un pas previ al debat per als pressupostos del 2021

Ara
3 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en roda de prema a la Moncloa

BarcelonaAquest dimarts el Congrés de Diputats ha de votar si suspèn les regles fiscals d'aquest any i el que ve davant la situació de crisi excepcional derivada per la pandèmia. Una votació que equivaldria a la votació sobre el sostre de despesa i que és clau perquè suposa fixar les bases econòmiques per als pressupostos generals de l'Estat, que està acabant de redactar el govern espanyol, però també perquè l'executiu que presideix Pedro Sánchez temptegi els suports de cara a l'aprovació dels comptes. La proposta del PSOE i Unides Podem tirarà endavant sense problemes perquè ja tenen garantit el suport de Ciutadans i també el dels partits independentistes: JxCat, ERC i la CUP han confirmat que hi votaran a favor.

El principal argument per avalar la suspensió de les regles fiscals és que els partits independentistes han vist satisfetes dues de les seves principals demandes: que els ajuntaments puguin utilitzar els seus estalvis –el govern espanyol va haver de canviar de criteri– i que l'Estat no fixi cap objectiu de dèficit que sigui obligatori complir. ERC considera que suspendre la llei d'estabilitat pressupostària és imprescindible per fer front a la crisi generada pel covid-19 i per això aquest dimarts ja ha confirmat que hi votarà a favor. Aquest matí, en roda de premsa, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha explicat que la proposta que fa el govern espanyol és "coherent" amb les demandes d'ERC de reclamar més inversió per fer front a la pandèmia.

Pel que fa a JxCat, tot i que la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, no ha aclarit aquest matí el sentit del vot del seu grup, fonts de la formació a Madrid han assegurat que tots els diputats del grup –tant els de Junts com els del PDECat– hi votaran a favor. Fonts de la CUP també han explicat que hi donaran el seu vot favorable perquè suposa deixar en suspens l'article 135 de la Constitució, que "prioritza el pagament del deute en lloc d'altres necessitats, com els serveis públics". Amb tot, els anticapitalistes consideren que el govern espanyol es queda curt en les "mesures econòmiques, fiscals i polítiques per combatre la desigualtat i la crisi".

El que el govern espanyol sotmet a votació aquest dimarts és la suspensió de les regles fiscals per al 2020 i el 2021. L'executiu ja va aprovar en el consell de ministres sol·licitar al Congrés acollir-se a l'article 135.4 de la Constitució, que assenyala que els límits del dèficit i el deute "només podran superar-se en cas de catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d'emergència extraordinària que escapin del control de l'Estat i perjudiquin considerablement la situació financera o la sostenibilitat econòmica o social de l'Estat". D'aquesta manera, el Congrés no votarà cap objectiu de dèficit.

Pressió dels comuns als independentistes

En roda de premsa, els comuns havien instat aquest matí als grups independentistes a votar a favor d'aquesta mesura perquè a la pràctica suposa un augment del sostre de despesa d'un 54% per al 2021, segons els seus càlculs. En roda de premsa, Albiach ha defensat que aquest increment mostra que "l'etapa de l'austeritat i les retallades ha quedat enrere" i ha demanat el vot favorable dels partits catalans com a pas previ per aprovar els pressupostos. Albiach ha admès que la reforma fiscal de l'executiu espanyol queda lluny dels seus objectius però ha marcat els propers tres anys per aprofundir-hi. Ha dit, però, que es faran "reformes en impostos molt concrets".

D'altra banda, la diputada dels comuns al Parlament, a més, també ha assegurat que el govern espanyol està obert a parlar de la moratòria d'impostos i de cotitzacions socials per a les empreses afectades per les restriccions de la pandèmia, però ha reclamat a la Generalitat que també faci "la seva feina". "Sempre estem disposats a tirar endavant totes les mesures de cooperació entre les diferents administracions", ha afirmat Albiach. Amb tot, ha reclamat al Govern que concreti els ajuts que pretén donar a les empreses i ha recordat que amb els 40 milions promesos per a la restauració no n'hi ha prou.

stats