Política 31/07/2020

JxCat porta Espanya al Tribunal de Drets Humans per les "coaccions" i la "censura" del TC al Parlament

Critiquen el veto a les resolucions del Parlament sobre monarquia o autodeterminació

Ara
2 min
Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Roger Torrent en la reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaEls membres de JxCat de la mesa del Parlament, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, han portat l'Estat al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, per les "coaccions" i la "censura" del Tribunal Constitucional (TC) al Parlament. En l'anunci de la demanda, Costa ha dit que es va formalitzar el 10 de juliol i que denuncia l'actuació del TC que vol "censurar" debats sobre la monarquia o la independència, així com "coaccionar" la mesa del Parlament perquè no els permeti. "Estrasburg protegeix especialment la llibertat d'expressió en seu parlamentària com a pilar fonamental dels sistemes democràtics", ha dit Costa, que ha insistit que "no es pot censurar la llibertat de qualsevol ciutadà ni la dels diputats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les últimes intervencions del TC en l'activitat parlamentària es va produir el mes de gener, quan el TC va acordar portar a la Fiscalia el president del Parlament, Roger Torrent, així com Costa i Campdepadrós, perquè estudiés una possible desobediència arran de diversos acords de la mesa, per haver admès a tràmit una proposta de resolució de rebuig a la sentència de l'1-O en què es reivindicava el dret a l'autodeterminació i es reprovava la monarquia. El text que van aprovar els grups independentistes va ser escapçat parcialment pel TC, que va suspendre el punt que feia referència a la reprovació de la monarquia i el dret d'autodeterminació. Finalment, el Parlament va votar un text adaptat per esquivar aquest veto, a través d'esmenes en què es rebutjava la suspensió parcial acordada pel TC, aprofitant-ho per reproduir-ne el text anul·lat per l'alt tribunal.

Per a Costa, aquestes actuacions del TC "vulneren l'autonomia i la inviolabilitat al Parlament". "Els nostres drets com a diputats són vulnerats de manera flagrant amb totes aquestes prohibicions, requeriments i amenaces de querella", ha afegit Costa, que ha dit que, en tant que membres de la mesa del Parlament, no estan disposats "a exercir de censors". En el mateix sentit, Campdepadrós ha lamentat que el TC actuï a "instàncies del govern espanyol més progressista de la història".

Costa ha precisat que Torrent "està informat" d'aquesta demanda i que tots els diputats del grup parlamentari de JxCat la signaran. "Ens semblaria molt bé que la resta de membres de la mesa o del grup d'ERC o d'altres grups es puguin sumar o presentar les seves demandes", ha afegit.

stats