Política 04/12/2019

JxCat vol que el Parlament reclami a Sánchez una mediació internacional i interlocució amb Torra

Promou una moció dirigida a Sánchez en plenes negociacions PSOE-ERC per a la investidura

Núria Orriols / Quim Bertomeu
2 min
L'hemicicle del Parlament en una imatge d'arxiu

BarcelonaEn plenes negociacions a Madrid entre el PSOE i ERC sobre la investidura de Pedro Sánchez, JxCat vol portar aquesta partida, ni que sigui per una estona, al terreny del Parlament de Catalunya. Per fer-ho, el grup de Carles Puigdemont ha registrat una moció que busca que la cambra catalana reclami una sèrie de qüestions al pròxim govern espanyol. La iniciativa es votarà la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció de JxCat al Parlament aborda la investidura al Congrés sense parlar-ne explícitament. És a dir, a la pràctica, el text presentat és una llista de condicions que Sánchez ha de complir si, a canvi, vol el suport de l'independentisme per tornar a ser president del govern central.

En primer lloc, JxCat vol que el Parlament constati la necessitat d'una "mediació internacional" per "donar visibilitat i efectivitat" a una eventual negociació entre el govern espanyol i el català. Seria la manera, al·leguen, de "dotar de garanties" un "diàleg entre iguals". En segon lloc, JxCat també demana un "reconeixement institucional al màxim nivell" entre el govern català i l'espanyol que passi per "una interlocució sòlida" entre el president de la Generalitat i el president espanyol. No són poques les vegades que el president Torra s'ha queixat que el president Sánchez no li agafa el telèfon. Amb aquesta moció, JxCat vol que el Parlament exigeixi aquesta interlocució directa entre els dos presidents.

Demanda per al PSOE... i per a ERC

La moció és un missatge per al PSOE però, en el fons, també per a ERC. Són els republicans els que ara mateix estan negociant la investidura de Sánchez, ja que els seus vots al Congrés, a diferència dels de JxCat, sí que són decisius. Per tant, aquesta iniciativa de JxCat és una reclamació per als socialistes, però també una manera de marcar el terreny als republicans en la negociació que estan mantenint.

El text del grup de Puigdemont registrat al Parlament també vol que la cambra constati que el conflicte entre Catalunya i l'Estat és de "naturalesa política" i només pot ser resolt per les vies del "diàleg i de la negociació". També aposta per "l'exercici del dret d'autodeterminació a través d'un referèndum" com a mecanisme per resoldre el problema. JxCat torna a portar l'autodeterminació a debat en un moment en què el president de la cambra, Roger Torrent, i la resta de membres independentistes de la mesa estan en el punt de mira de la Fiscalia i el Tribunal Constitucional (TC) per tramitar iniciatives relacionades amb aquest dret.

Sense contrapartides

El text que ha presentat JxCat està en plena consonància amb el que ERC reclama al PSOE i, per tant, no hauria de generar més polèmica que els republicans hi votessin a favor. La qüestió rellevant és que, si s'aprova, es convertirà en un posicionament del Parlament que, inevitablement, es compararà amb l'acord al qual eventualment arribin els socialistes i els republicans en la investidura de Sánchez. La moció també constata que "el compliment dels compromisos i les obligacions" de l'Estat amb Catalunya "no pot exigir contrapartides ni ser objecte de negociació".

stats