Política 30/05/2018

JxCat afirma que Rajoy "no s'ha sortit amb la seva" perquè ha comès una "il·legalitat" per bloquejar els consellers

Es compromet a la "restitució" del Govern però no especifica com ho farà

Núria Orriols
2 min
foto_3357790

BarcelonaEl nou portaveu de JxCat, Albert Batet, que des d'aquest dimecres substituirà la consellera de Presidència Elsa Artadi al capdavant del grup parlamentari, ha assegurat que estan compromesos amb la "restitució" malgrat haver renunciat al nomenament dels presos i exiliats al Govern. "Mariano Rajoy no s'ha sortit amb la seva", ha afirmat Batet, "ha hagut de cometre una il·legalitat" per evitar el nomenament de Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comím, ha afegit. La setmana passada JxCat va defensar que és el president, Quim Torra, qui nomena els consellers i que Mariano Rajoy no se'n sortiria amb el veto.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra, però, va decidir ahir procedir als nous nomenaments sense esperar la decisió definitiva del TSJC: tot i haver enviat un comunicat declarant-se incompetent per abordar la qüestió, havia donat deu dies a les parts per pronunciar-se.

Batet ha dit que JxCat no renuncia a la restitució dels consellers ni tampoc a la investidura de Carles Puigdemont. "Tindrem eines parlamentàries per fer-ho [...]. També el control del DOGC", ha assegurat el portaveu en al·lusió a la reforma del reglament que volen impulsar per incloure la investidura a distància. La llei de la presidència, de moment, està suspesa al Tribunal Constitucional.

Tanmateix, i més enllà d'això, no ha concretat com farien efectiva aquesta promesa de la "restitució" dels consellers, un dels seus principals reclams electorals i que, per ara, no s'ha complert perquè cap membre de l'anterior executiu forma part del nou Govern de Torra. Batet tampoc ha contestat si es plantegen tornar a nomenar els consellers un cop aixecat el 155.

En relació al canvi d'estratègia, Batet ha justificat la decisió per acabar amb el bloqueig de l'Estat a la formació de Govern, pas imprescindible per aixecar l'aplicació de l'article 155. A més, ha assegurat que la decisió es va prendre d'acord amb els consellers i els exiliats.

Seria "feliç" si Rajoy, "responsable" de la violència de l'1-O, cessés

Sobre la moció de censura, Batet ha dit que estan disposats a escoltar Pedro Sánchez però s'ha mostrat escèptic sobre el que pot oferir a Catalunya. En tot cas, ha dit que Torra i Carles Puigdemont estan en contacte amb el PDECat per analitzar els escenaris que s'obren si prospera la moció de censura.

Ha admès que seria "feliç", de fet, si cessés Mariano Rajoy i el delegat de govern espanyol, Enric Millo, com a "responsables" de la violència que va exercir la policia l'1 d'octubre contra la població que va participar en el referèndum.

També ha desmentit –tal com havia insinuat el PP– que hi hagi un pacte "secret" amb els socialistes per fer nou Govern a Catalunya abans de la moció de censura i fer fora Rajoy del govern de l'Estat.

stats