Política 28/10/2019

JxCat registrarà la petició al Parlament d’obrir una comissió d’investigació sobre “tota l’actuació policial”

Diu que "recull el guant" de Torra, però no aclareix si se'n derivaran responsabilitats polítiques

Núria Orriols
3 min
Roda de premsa de JxCat

BarcelonaLa candidata de JxCat a les eleccions del 10-N Laura Borràs ha anunciat juntament amb el portaveu al Parlament, Eduard Pujol, que el grup impulsarà una comissió d’investigació al Parlament sobre “tota l’actuació policial” dels darrers dies. En roda de premsa a la cambra catalana, Pujol ha dit que es registrarà demà i ha demanat que s’hi sumin tots els grups parlamentaris. Preguntat per si en poden derivar responsabilitats polítiques al Govern –amb el conseller, Miquel Buch, o el mateix president, Quim Torra–, Pujol no ho ha aclarit. Ha dit que abans que res primer s’ha de controlar i fiscalitzar l’acció de policia. A més, ha matisat que també s'ha de posar sota el focus el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, com a responsable polític de l'actuació de la Policia Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Recollim el guant i les paraules del president i activem i liderem aquesta comissió d'investigació", ha dit el portaveu de JxCat, la formació que ostenta la mateixa conselleria d'Interior a la Generalitat.

Pujol també ha cridat la resta de grups parlamentaris a afegir-se a l'impuls d'aquesta comissió –que va posar sobre la taula la setmana passada el president– perquè considera que ha de tenir "tots els accents polítics". Fonts de JxCat expliquen que de moment estan parlant amb Esquerra, el soci de govern, per si firmen conjuntament la petició, ja que és necessari que un altre grup parlamentari també ho promogui per portar-ho al ple del Parlament.

Borràs ha justificat la petició de dimissió del conseller Buch que ha fet el candidat al Senat Roger Español assegurant que JxCat és "una candidatura transversal". "Ho és amb totes les contradiccions que això representa", ha dit. En tot cas, ha afegit que ella no demanarà de forma púbica que el responsable d'Interior plegui: "Treballaré per fer les aportacions que cregui oportunes".

Borràs, al seu torn, ha anunciat que promourà al Congrés de Diputats la prohibició de les pilotes de goma a tot l'Estat, tal com ja va fer el Parlament. Ha lamentat que en els aldarulls de les últimes setmanes la Policia Nacional hagi utilitzat aquests projectils amb el resultat que fins a quatre persones han perdut la visió d'un ull. La candidata de JxCat també ha censurat les declaracions del ministre de l'Interior comparant la violència del País Basc amb la de Catalunya, on ha dit que ha tingut "molt més impacte" –malgrat que en el primer cas hi va haver 800 morts per ETA.

"És una indecència. Aquestes declaracions només poden respondre a la mala fe", ha afirmat Borràs, i ha recordat que Marlaska va ser jutge de l'Audiència Nacional i va instruir casos relacionats amb la banda armada.

Suport a "tots els detinguts"

La candidata de JxCat al Congrés de Diputats ha assegurat que com a diputada indagarà en la situació en què es troben els presos preventius dels CDR arran de l'operació de l'Audiència Nacional per terrorisme del 23 de setembre. "Continuarem denunciant la conculcació de drets i que l'empresonament preventiu és desmesurat", ha dit Borràs, que també ha reclamat que s'acabi el "règim d'aïllament". La diputada també ha dit que dona suport a tots els detinguts per les protestes i aldarulls de les darreres setmanes, una trentena dels quals estan en presó preventiva.

"Coneixem que hi ha atestats sota sospita", ha afirmat, i ha afegit que és com si s'hagués utilitzat "la mateixa plantilla" per als detinguts. Aquests informes policials "sota sospita" haurien estat elaborats per la Policia Nacional i no pels Mossos d'Esquadra. Preguntada per si el Govern de la Generalitat estaria personat en aquests casos, Borràs ha dit que ella no forma part de l'executiu i que, per tant, no ho pot respondre.

stats