Política 31/10/2019

JxCat reivindica el seu 'no' a Pedro Sánchez davant d'ERC

Puigdemont afirma que votar el PSOE "no serveix per a res" i el culpa de "bloquejar" la situació

Núria Orriols
5 min
Acte d'inici de campanya de Junts per Catalunya, amb Laura Borràs prenent la paraula

BarcelonaLaura Borràs serà la cara visible de Junts per Catalunya en aquesta campanya i, malgrat que tant els presos polítics –ara inhabilitats– com l’expresident Carles Puigdemont seran presents en tots els actes fins al 10-N, serà el seu discurs el que guiarà l’estratègia de la formació en aquestes eleccions. En la passada campanya, el missatge de JxCat va moure’s entre les línies vermelles que ella i els independents situaven per investir Pedro Sánchez –autodeterminació i fi de la repressió– i la mà estesa dels presos i el PDECat que advocaven per facilitar la governabilitat si el PSOE s’obria al diàleg. Ara, mesos després, Borràs vol reivindicar el seu rol al Congrés en què ha mantingut el no al president socialista davant d'Esquerra -que es va abstenir- i també vol erigir-se com la garantia que tindrà la mateixa actitud si el PSOE no s’avé a parlar amb la Generalitat. No s'esperen, doncs, matisos en aquest sentit, a diferència del 28-A.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous, en l'acte d'inici a la campanya al Tradicionarius de Gràcia -en un recinte més petit que en l'anterior campanya-, ja s'ha posat de manifest aquesta estratègia: la cap de llista, Laura Borràs, ha abraçat la tesi, com també ho han fet el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont exiliat a Waterloo. Borràs ha assegurat que "farà valer tots els vots" per "fer política, negociar i dialogar", però ha afirmat que "cap govern espanyol podrà dir que són a canvi de res". Borràs ha afirmat que no facilitarà la investidura a un president que compara l'independentisme amb el terrorisme o que posa de ministre, ha dit, un "piròman", referint-se a Fernando Grande-Marlaska. "Donar els vots a canvi de res té un cost altíssim", ha insistit, enviant un dard a ERC: "N'hi ha que han descobert ara que amb Sánchez no s'hi pot parlar".

Inici de campanya de JxCat per al 10-N

Més dura ha estat la portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que ha començat el míting situant al mateix nivell el PSOE i el PP, que, segons ella, a efectes de Catalunya "són el mateix". "¿Pedro Sánchez és millor que d'altres? ¿Està fent bo Mariano Rajoy", ha exclamat Artadi, recordant que Esquerra es va abstenir: "Com pot ser que un partit independentista estigui disposar a investir-lo? Prou passar vergonya de polítics catalans que van a Madrid i no defensen Catalunya". "Ni Duran i Lleida votava a canvi de res", ha sentenciat la també diputada al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’expresident Carles Puigdemont han erigit Borràs com la garantia que “no es regalaran els vots”. "Has sigut la cara decidida, valenta, la veu que ens representa tots. Per això podem anar amb el cap ben alt", ha dit Torra. I Puigdemont ha afegit: “La Laura tenia raó”. Per exemplificar això, l’equip de campanya –dirigit pel senador Josep Lluís Cleries, i el diputat Francesc Dalmases com a cap de continguts– ha escollit el lema “La Laura Borràs ens representa”, que sovint –asseveren des de JxCat– es diu a Twitter. El lema centrat en Borràs se sumarà al de “Per la independència, ni un vot enrere”.

D'aquesta manera, JxCat es vol contraposar amb Esquerra. “Posarem en evidència el que ha passat en aquests mesos”, asseguren fonts del partit en ser preguntats si entraran al cos a cos amb els republicans, el seu soci de govern a la Generalitat.

Laura Borràs (JxCat) reivindica el seu no a Pedro Sánchez davant d'ERC

Puigdemont: "Votar Sánchez no serveix per a res, ara no toca això"

L'expresident Carles Puigdemont també ha negat que Sánchez, que "es mofa del president de la Generalitat", sigui "millor" per a Catalunya. "Votar Sánchez no serveix per a res, ara no toca això, ara toca una altra cosa", ha dit. Segons l'expresident, ara cal anar a Madrid a dir "prou", ja que a parer seu el PSOE i els partits estatals s'han presentat com a "complets inútils" per desbloquejar la situació. Així, s'ha tret de sobre les crítiques que acusaven l'independentisme de voler "bloquejar" la investidura. "Qui ha bloquejat la política espanyola ha estat el PSOE i els seus futurs aliats”, ha conclòs.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat el míting per tornar a retreure-li a Sánchez la manca de diàleg, titllant la seva actitud d'"irresponsable" davant del conflicte a Catalunya. "Sit and talk ja és més que un lema", ha dit Torra, recordant el viratge dels socialistes des de la seva primera reunió a la Moncloa i la declaració de Pedralbes fins ara, que el president espanyol no li agafa el telèfon.

Laura Borràs (JxCat) reivindica el seu no a Pedro Sánchez davant d'ERC

Preocupació a JxCat per si el rol de Buch i els Mossos resta a les urnes

Des de JxCat esperen mantenir el resultat de 7 escons (497.638 vots) o millorar-lo, una fita que consideraven factible almenys abans dels aldarulls i protestes arran de la sentència del Tribunal Suprem. Tot i que no tenen enquestes internes ara mateix, plana la preocupació, sobretot en el cas de Borràs, que l’acció dels Mossos i del departament d’Interior, pilotat pel conseller Miquel Buch, els restin a suports les urnes.

De fet, dins de JxCat hi ha divisió d’opinions sobre si s’ha d’apartar o no Buch, començant pel president, Quim Torra. I, fins i tot, ja hi ha qui posa noms de substituts sobre la taula, com el del portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol. El número quatre de Barcelona, Jaume Alonso Cuevillas, i el candidat al Senat Roger Espanyol, n’han demanat públicament la dimissió.

L'última enquesta del Centre d'Estudis Sociològics (CIS), però, no els donava ja bones perspectives abans de la sentència. L'estudi, fet públic aquesta setmana però elaborat abans de la condemna del Suprem, dona entre 4 i 6 escons a Junts per Catalunya, menys dels que va obtenir el 28 d'abril.

El rol dels presos i Puigdemont

Malgrat hagin caigut de la llista per la condemna per sedició –encapçalaven les quatre demarcacions–, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn participaran en campanya a través de cartes, cartells i vídeos del judici. A diferència de l’anterior, però, no podran ser autoritzats a participar en míting o converses a través de videoconferència amb el permís de la Junta Electoral, ja que no són formalment candidats. En aquest primer míting han estat presents a través d'àudios i una foto de fons en què han reivindicat l'1 d'Octubre i que el judici al Suprem ha estat polític.

Qui sí que apareixerà cada dia de la campanya per streaming serà l’expresident Puigdemont, que des del 2017 s’ha convertit en el principal reclam electoral de JxCat en totes les eleccions. Fins i tot en les que no és candidat.

stats