Política 31/10/2019

ERC arrenca la campanya carregant contra el PSOE: "Sánchez no té principis"

Els republicans aspiren a revalidar el triomf a Catalunya que van aconseguir el 28 d'abril

Quim Bertomeu
4 min
El candidat d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián.

BarcelonaERC va prometre que en la campanya del 10-N enduriria el discurs contra el PSOE i aquest dijous ha començat a materialitzar-ho. "Sánchez no té principis", ha proclamat el candidat d'Esquerra, Gabriel Rufián. La mateixa estratègia ha seguit el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, que ha acusat el PSOE d'abandonar la seva tradició antifranquista per "abraçar la repressió". "El senyor Pedro Sánchez s'està convertint en el millor portaveu de la dreta espanyola", ha afegit el president del Parlament, Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però no tot està perdut. Rufián ha dit que la manca de principis de Sánchez té una part positiva: que si després dels comicis és "feble" haurà d'avenir-se a negociar amb l'independentisme encara que no ho vulgui. A més, ha advertit que només serà feble si el republicanisme català surt reforçat i pot condicionar el proper Congrés.

Així s'han pronunciat en el míting d'obertura de la campanya del 10-N dels republicans, que s'ha celebrat al Teatre Sant Andreu de Barcelona. En l'escenari, cinc plafons han destacat els cinc conceptes clau pels quals ERC apostarà en els propers dies: llibertat, independència, amnistia, autodeterminació i justícia. L'aforament de la sala, de 383 localitats, no s'ha omplert.

La sentència del Procés també ha sigut un dels temes que s'han tractat. Aragonès l'ha criticat i s'ha mostrat confiat que no serà un obstacle per a l'autodeterminació de Catalunya: "Per molt Codi Penal i Fiscalia que hi hagi, el futur de Catalunya no el decidirà ni el president del govern espanyol ni el Tribunal Suprem". A l'acte hi han assistit consellers republicans del Govern com Ester Capella, Josep Bargalló i Alba Vergés, així com el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Maragall ha recordat que va deixar el PSC el 2012 i avui ha dit: "Vaig encertar. El costat correcte de la història és ERC".

La polèmica per l'actuació dels Mossos d'Esquadra les darreres setmanes promet ser un dels temes de la campanya i també s'ha tractat durant l'acte. La candidata al Congrés, Marta Rosique, ha demanat "responsabilitats" i ha reclamat a la policia catalana que sigui "democràtica i no repressora" i que la Policia Nacional deixi d'operar als Països Catalans. Rufián no ha fet crítiques directes a JxCat, però ha carregat indirectament contra Buch: "Voteu per cada una de les hòsties de la Brimo, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil".

Míting d'obertura de campanya d'ERC al Teatre de Sant Andreu de Barcelona.

Tornar a guanyar

Esquerra Republicana surt a la campanya del 10-N a intentar repetir el triomf electoral a Catalunya que ja va aconseguir en les generals del 28 d'abril. Llavors va tenir els seus millors resultats des de la restauració de la democràcia: 15 diputats i més d'un milió de vots.

La victòria persegueix un doble objectiu. Primer, consolidar el seu gir pragmàtic cap a un independentisme que prioritza el diàleg, no posa terminis a la República i refreda la via unilateral tot i que sense descartar-la. Segon, reforçar-se com a partit en la sempre latent lluita per l'hegemonia de l'espai ideològic sobiranista. Per fer-ho, desplegarà de nou un discurs a favor del diàleg amb l’Estat i, a la vegada, elevarà el to dels seus retrets cap al PSOE. La seva tesi és que si l'independentisme és "fort" en la seva nova cita amb les urnes serà més fàcil forçar el proper govern espanyol a seure a una taula de negociació amb dos temes prioritaris: l'autodeterminació i la llibertat dels presos. Avui mateix ha donat a conèixer el seu programa: diàleg, una llei d'amnistia i un referèndum amb "mediació internacional".

Enquestes a favor

Les enquestes detecten que el vent bufa a favor del partit d'Oriol Junqueras, però el partit és ben conscient, des de la nit electoral de les catalanes del 21 de desembre del 2017, que no es pot cantar victòria fins que acaba el recompte. Llavors la demoscòpia també els jugava a favor i van acabar sucumbint per darrera de Cs i JxCat. ERC planteja una campanya en què el principal destinatari de les seves crítiques serà el PSOE i en què evitarà el cos a cos amb els altres dos partits independentistes, JxCat i la CUP. El candidat republicà, Gabriel Rufián, tornarà a entonar la mateixa frase que el va caracteritzar fa sis mesos quan se li preguntava per JxCat. "Tota la sort per l'espai convergent". Aquesta vegada hi afegirà l'espai cupaire i llestos.

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès.

Un victòria permetria als republicans reforçar-se de cara a dos cites que hi ha en l'horitzó. Una, el seu congrés intern del 21 de desembre, que es preveu plàcid, però que encara ho serà més si els resultats acompanyen. L'altra, unes eventuals eleccions catalanes, que no tenen data, però que sempre planen en l'ambient perquè a Catalunya ja fa anys no hi ha cap legislatura que arribi a esgotar-se.

Una setmana de campanya i un repte: que el seu millor resultat en 42 anys no hagi durat sis mesos efímers.

stats