JxCat defensa un "acord de legislatura" independentista i ERC insisteix en sumar-hi els comuns

Artadi assegura que cap altra fórmula "té majoria social al darrere"

4 min
Elsa Artadi, número quatre de JxCat, en un míting a Sabadell

BarcelonaUna setmana més tard de les eleccions del 14 de febrer, continua la distància entre Esquerra i Junts sobre l'eventual implicació dels comuns a l'executiu: JxCat advoca per una majoria "nítidament independentista" mentre que Esquerra insisteix en incloure els de Jéssica Albiach dins el Govern, malgrat que En Comú Podem també rebutja ser-hi si hi ha els de Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa aquest dilluns, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha assegurat que treballa per a un "acord de legislatura" amb Esquerra i la CUP per "donar recorregut" a la majoria de més del 50% dels vots a favor de la república catalana. "És l'únic que té una majoria assegurada [...]. És l'única opció real", ha explicat Artadi, excloent els comuns si no assumeixen un full de ruta de separació amb l'Estat. La portaveu ha assegurat que qualsevol altra fórmula de govern "no té una majoria social al darrere" i ha dit que si hi ha altres partits que volen donar continuïtat a una altra majoria ho han de manifestar, en al·lusió a Esquerra. Per al partit de Carles Puigdemont, la victòria de l'independentisme ha sigut "històrica" i això s'ha de traslladar a les institucions. "Pot ser l'última oportunitat que ens doni la ciutadania", s'ha reafirmat, i ha advocat per una estratègia "profunda i sòlida" per a tota la legislatura.

En paral·lel, però, des d'Esquerra han insistit en la seva fórmula de "via àmplia". La portaveu del partit, Marta Vilalta, en roda de premsa, ha demanat "generositat" i "responsabilitat" a Junts, Esquerra, els comuns i la CUP perquè es deixin de "vetar" mútuament. Just abans de la trobada que ERC mantindrà amb En Comú Podem aquesta tarda, Vilalta ha assegurat que les formacions han de deixar de banda els "interessos de partit" per fer un "govern fort" que pugui treballar durant quatre anys.

L'estratègia independentista

Junts ha mantingut aquest dilluns el seu esquema de negociació amb Esquerra i la CUP, que passa per abordar primer l'estratègia independentista i deixar per al final el repartiment dels càrrecs del Govern i el Parlament. Artadi ha assegurat que la voluntat de Junts és "concretar" què es pot fer en la legislatura vinent amb la majoria independentista i evitar la situació de discrepàncies dels últims tres anys. "No podem seguir en una retòrica que tots compartim i després, a l'hora de prendre decisions, entrar en polèmiques i desencontres", ha assegurat, a més d'apostar que el pacte entre independentistes sigui també traslladat a altres institucions, sobretot al Congrés de Diputats i a la "política exterior".

Malgrat que Esquerra va quedar primera força de l'independentisme, per a Artadi el resultat de les eleccions del 14 de febrer avala més l'estratègia de JxCat i la CUP –que sumen 41 diputats– que la d'Esquerra de donar suport a Pedro Sánchez. "S'ha de tenir en compte tothom", ha dit, i ha aclarit que la seva "prioritat" és la "negociació" amb el govern espanyol, però de manera diferent de com s'ha fet fins ara: "La taula de diàleg ha sigut un fracàs [...]. Fent-nos fotos i fent veure que avancem no es resol el conflicte".

En tot moment, durant la roda de premsa, la portaveu de Junts ha evitat entrar en valoracions sobre el repartiment del Govern o la mesa del Parlament, tot i que ERC hagi opinat que no està clar que acabi sent per a Junts i que la CUP s'hagi mostrat disposada a entrar a la mesa o fins i tot a dirigir-la. "No hem parlat de cadires amb les altres formacions", ha dit Artadi. "Si altres partits ho han fet, no ho sabem", ha conclòs, tot i que sí que ha afegit que d'acord amb l'esquema de la legislatura passada seria "normal" que la presidència del Parlament li pertoqués a JxCat com a segon partit de l'independentisme.

Vilalta també ha optat per un perfil baix i s'ha negat a comentar la situació de les converses, malgrat que ha definit com a "positius" els contactes. "No explicarem aquí les negociacions. L'acord no hi és, l'estem construint", ha destacat la dirigent republicana, que forma part de la comissió negociadora d'Esquerra juntament amb Sergi Sabrià, Josep Maria Jové i Laura Vilagrà.

Vilalta aquest dilluns.

Comissió d'estudi al Parlament

D'altra banda, Artadi també s'ha referit a les protestes dels últims dies. "Condemnem la violència [de part dels manifestants] i donem suport al teixit comercial afectat", ha assegurat la portaveu de Junts, però també s'ha desmarcat de les actuacions polèmiques dels Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, la portaveu ha apostat per fer una comissió d'estudi al Parlament sobre el model d'ordre públic per abordar de quins instruments han de disposar els Mossos d'Esquadra en les manifestacions.

Artadi ha al·ludit a la discussió que en el seu dia es va produir amb les pilotes de goma per traslladar-la ara sobre els projectils de foam, ja que probablement són la causa que una noia de dinou anys perdés un ull la setmana passada. "Hi ha diferents models a Europa, hem d'escoltar experts en seguretat i en drets humans", ha conclòs. JxCat dirigeix encara la conselleria d'Interior, tot i que això podria canviar la legislatura vinent.

stats